‘Heel pijnlijk om letterlijk uit de Tour te vallen’

VideoNiki Terpstra had al een haat-liefde verhouding met de Tour de France. Ook de eerste deelname voor zijn Franse ploeg Total - Direct Energie is geen gelukkige geworden. Na een valpartij in de elfde etappe van Albi naar Toulouse moest hij opgeven met een dubbele breuk in zijn schouderblad.

Volledig scherm
Niki Terpstra na zijn valpartij. © BELGA

Daan Hakkenberg

Terpstra dacht de massale valpartij op iets minder dan 30 kilometer voor de streep te kunnen ontwijken. ,,Ik kon op zich op tijd remmen, maar achter me niet dus werd ik de valpartij ingeduwd. Ik viel op mijn hoofd en mijn schouder. Daar ben ik met mijn volle gewicht op gekomen, omdat ik gelanceerd werd,” vertelde Terpstra nadat hij röntgenfoto’s had laten maken. De uitkomst: een dubbele breuk in het schouderblad.

Aangeslagen stapte hij uit het Centre Médical Mobile, het mobiele hospitaal bij de finish. Zijn rechterarm zat in een mitella, het jasje van de ploegarts hing om zijn bovenlijf en in zijn gezicht had hij een snijwondje en lichte schaafwonden. Terpstra wist niet of hij buiten bewustzijn was geweest, maar had naar eigen zeggen een lichte hersenschudding. ,,Ik was een beetje draaierig in het begin. Ik heb wel een tik op mijn hoofd gehad, maar dat boeit me niet. Mijn schouder doet gewoon verschrikkelijk pijn.”

Daan Hakkenberg on Twitter

Niki Terpstra gaat de wagen waar geen enkele Tour-renner wil komen. Rechterarm in mitella, forse schaafwond op de schouder. Foto's moeten uitsluitsel geven over eventuele breuken

Tweede keer

Dit voorjaar viel Terpstra ook al hard in de Ronde van Vlaanderen en liep toen een zware hersenschudding op. Drie maanden later moet hij ook voortijdig de Tour verlaten. ,,Heel erg zuur. Het is gewoon kloten dat ik hier uit de Tour moet. Het is wel heel pijnlijk om er letterlijk uit te vallen. Nou maar eens kijken hoe het rest van het seizoen verder moet.” 

Het was zijn achtste deelname aan de Tour de France, voor de tweede keer (in 2010) moest hij de koers ook vroegtijdig verlaten. Door zijn blessure mist Terpstra hoogstwaarschijnlijk het EK in Alkmaar, dat een van zijn doelen was dit jaar. 

Bekijk hieronder de terugblik van In het Wiel op de elfde etappe: 

  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.