Volledig scherm
Steven Kruijswijk werd eerder dit jaar vierde in de tijdrit van de Vuelta a Andalucia. Voor onder meer Adam Yates. © photo: Cor Vos

Kruijswijk en tijdritten: podiumkandidaat uit Nuenen is een echte specialist geworden

overzichtSteven Kruijswijk uit Nuenen is bezig aan een uitstekende Tour de France. De kopman van succesformatie Jumbo-Visma staat op de vierde plaats in het klassement. Vrijdag staat de individuele tijdrit op het programma, waarin Kruijswijk een slag wil staan.

Waar alom bekend is dat Kruijswijk een begenadigd klimmer is, blijven zijn tijdritcapaciteiten nog wat onderbelicht. Want wat blijkt? Als de uitslagen in recente tijdritten naast elkaar worden gelegd, dan zou Kruijswijk vrijdag wel eens tot een van de favorieten kunnen behoren. Alleen titelhouder en runner-up in het klassement Geraint Thomas was Kruijswijk immers steeds te snel af. Daartegenover zullen concurrenten als Thibaut Pinot, Nairo Quintana en Daniel Martin met klamme handjes aan de start verschijnen.

Kruijswijk rijdt La Grande Boucle met torenhoge ambities. Het podium is het streven. De afgelopen twaalf etappes werd dat vooruitzicht steeds realistischer. Zijn knechten hielden Kruijswijk uit de problemen, waardoor hij in tegenstelling tot zijn concurrenten nauwelijks tegenslagen kende. In Pau kan een volgende dreun worden uitgedeeld.

Uitslagen Kruijswijk in drie recente tijdritten ten opzichte van concurrenten

1. Critérium du Dauphiné (26.1 kilometer): vierde

Volledig scherm
Wout van Aert, vrijdag wederom torenhoog favoriet, won in de Dauphiné. Kruijswijk werd vierde. © BELGA

De meest recente tijdrit die Steven Kruijswijk heeft gereden, was in aanloop naar deze Tour de France. In de Dauphiné stond (op een paar uitzonderingen na, zoals Geraint Thomas en Egan Bernal) de hele wereldtop aan de start. Op een parcours dat bijna één-op-één lijkt op het parcours van vrijdagmiddag. Ook qua afstand, want waar in de Dauphiné ruim 26 kilometer afgelegd werd, is dat in de Tour een kilometer meer. De generale repetitie zal de burger moed geven. Kruijswijk moest van het huidige deelnemersveld alleen Jumbo-Visma-ploeggenoot Wout van Aert voor zich laten.

4. Steven Kruijswijk
5. Emanuel Buchmann (+2 seconden)
6. Adam Yates (+7 seconden)
7. Julian Alaphilippe (+10 seconden)
9. Jakob Fuglsang (+18 seconden)
11. Richie Porte (+30 seconden)
12. Thibaut Pinot (+32 seconden)
18. Nairo Quintana (+47 seconden)
20.  Daniel Martin (+49 seconden)
27. Romain Bardet (+1 minuut en 3 seconden)

2. Tour de France 2018 (31 kilometer): zestiende

Volledig scherm
In de gele trui werd Geraint Thomas vorig jaar derde in de tijdrit van de Tour de France. © photo: Cor Vos

Nog een tijdrit die de verhoudingen tussen het gros van de ambitieuze klassementsrenners goed kan weergeven is de tijdrit uit de vorige editie van de Tour de France. Waar de vlag in Nederland uit kon na de zege van Tom Dumoulin rijdt Kruijswijk in zijn schaduw een verdienstelijke tijd en eindigt als zestiende. Weliswaar moet hij wat tijd toegeven op Adam Yates en Geraint Thomas, maar de andere klassementsrenners die vrijdag tevens aan de start staan is hij de baas. De tijdsverschillen zijn groot in de twintigste etappe. Waarbij de kanttekening geplaatst kan worden dat veel renners al drie weken koers in de benen hadden.

3. Geraint Thomas (-1 minuut en 31 seconden)
11. Adam Yates (-19 seconden)
16. Steven Kruijswijk
22. Romain Bardet (+9 seconden)
25. Egan Bernal (+13 seconden)
34. Daniel Martin (+55 seconden)
40. Jakob Fuglsang (+1 minuut en 9 seconden)
45. Mikel Landa (+1 minuut en 26 seconden)
58. Julian Alaphilippe* (+1 minuut en 57 seconden)
69. Nairo Quintana (+2 minuten en 21 seconden)
*Reed geen klassement

3. La Vuelta ciclista a España (32 kilometer): vierde

In de meest recente Ronde van Spanje reed Kruijswijk mogelijk de beste tijdrit van zijn carrière. De zestiende etappe werd gewonnen door specialist Rohan Dennis, maar de ‘Bianchi’ van Kruijswijk wordt in de vierde tijd over de meet gedrukt. Ruim voor een groep rivalen van naam, zoals Nairo Quintana, Thibaut Pinot en Rigoberto Uran. Het drietal wordt op een ruime minuut gereden. Met die gedachte in het achterhoofd moet het moraal van Kruijswijk vrijdag hoog zijn.

4. Steven Kruijswijk
6. Enric Mas (+12 seconden)
26. Nairo Quintana (+1 minuut en 19 seconden)
27. Thibaut Pinot (+1 minuut en 20 seconden)
28. Rigoberto Uran (+1 minuut en 25 seconden)
42. Emanuel Buchmann (+2 minuten en 10 seconden)
62. Adam Yates * (+3 minuten en 10 seconden)
*Reed geen klassement

Steven Kruijswijk is ambitieus voor de tijdrit in Pau.