Volledig scherm
© BSR Agency

Kruijswijk: Trek heeft nagelaten gele trui te verdedigen

Niet Giulio Ciccone rijdt morgen in het geel, maar Julian Alaphilippe. De Fransman heroverde de eerste plek in het algemeen klassement op een paar seconden. Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma snapte weinig van de tactiek van Trek-Segafredo: ,,Dat is toch zonde?”

Na de ontsnapping van Alaphilippe en Thibaut Pinot - diep in de finale van de achtste etappe - liet Trek-Segafredo, de ploeg van Bauke Mollema, het na om de achtervolging écht in te zetten en zo de gele trui te verdedigen, vond Kruijswijk. ,,Het is niet aan mij om het gat dicht te rijden. Ik denk niet dat zij die trui met verve hebben verdedigd.”

Zo verloor Ciccone van Trek-Segafredo de gele trui. Alaphilippe staat 23 seconden voor op de Italiaan. ,,Dat is toch ontzettend zonde", vroeg Kruijswijk zich af. 

Bekijk hieronder de terugblik op de achtste etappe van In het Wiel: 

‘Voelde me nog goed op het einde’

De kopman van Jumbo-Visma bezet zelf de zevende plaats in het algemeen klassement, op anderhalve minuut van de nieuwe Franse leider. De pittige achtste etappe - tussen Mâcon en Saint-Étienne lag een hele reeks klimmetjes van tweede en derde categorie op het parcours, kwam hij ongeschonden door.

,,Het was een hele zware dag, constant ging het op en af”, gaf Kruijswijk aan. ,,Klimmetje voor klimmetje vielen er steeds meer mensen af. Ik moet zeggen dat ik een aardige dag had, op het einde voelde ik me nog best goed. Het was vooral een kwestie van attent zijn en geen tijd verliezen.”

Volledig scherm
Julian Alaphilippe is blij met het heroveren van de gele trui. © AP

Kruijswijk was vol lof over ritwinnaar Thomas De Gendt. De Belgische renner van Lotto Soudal rondde een monstervlucht af door in de slotfase Alaphilippe en Pinot net achter zich te houden. ,,Iedereen weet dat als De Gendt meezit, je op tijd moet beginnen met achtervolgen. En vandaag zie je dat hij het dan alsnog redt. Die jongen is niet kapot te krijgen.”

Bekijk hieronder de samenvatting van de achtste etappe:  

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’