Volledig scherm
Peter Sagan wordt nipt verslagen door Mike Teunissen in de eerste Tour-etappe. © EPA

Peter Sagan wéér tweede: nu evenveel zeges als tweede plaatsen

Peter Sagan staat bekend als een veelwinnaar, maar we zouden bijna vergeten dat de Slowaakse drievoudig wereldkampioen ook kan verliezen. Sterker nog: Sagan pakte in de eerste etappe van de Tour de France de 112de tweede plaats uit zijn carrière, precies het aantal zeges dat achter zijn naam staat.

Sagan werd in de openingsrit van de Tour verslagen door Mike Teunissen (Jumbo-Visma), waardoor hij weer een tweede plek kon toevoegen aan zijn palmares. Op de indrukwekkende erelijst van Sagan staan zeges in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem (drie keer) en elf (!) ritten in de Tour de France.

Maar toch baalt Sagan ook meer dan eens. Zo veel zeges, maar dus exact net zo veel tweede plaatsen. Vorig jaar nog in de Vuelta: Sagan werd liefst vier keer tweede in een rit, maar wist zijn handen niet in de lucht te steken tijdens de Spaanse grote ronde. Ook in Tirreno-Adriatico van 2018 eindigde Sagan meermaals als tweede: in zeven etappes werd de Slowaak drie keer tweede en won hij niét.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’