Volledig scherm
Fernando Gaviria. © AFP

Zelfs fotofinish brengt geen uitsluitsel in ED Lezerstour: twee gele truien

Héé Hof uit Veldhoven en Frits Jonkers uit Eindhoven zullen zondag allebei van start gaan met een gele trui om hun schouders. Beiden wisten 373 punten te verzamelen in de eerste etappe van de Tour de France en gaan allebei aan kop in de ED Lezerstour.

Zelfs een fotofinish kon geen onderscheid maken tussen welke deelnemer meer punten had verdiend aan de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk. In de rit naar Fontenay-le-Comte had Hof meer rijders die punten waard waren, maar Jonkers Wist met Thomas Boudat van Wanty-Groupe Gobert en Bob Jungels van Quick-step evenveel punten te verzamelen als Hof met Jakob Fuglsang (Astana), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Rick Zabel (Katusha-Alpecin). Verder hadden beide deelnemers de complete top acht in hun ploeg en kregen ze tien punten voor Vincenzo Nibali, die elfde werd in de eerste etappe.

De twee leiders verzamelden vier punten meer dan Patrick Mol uit Geldrop, die zonder de punten uit het jongerenklassement aan de leiding was gegaan in de ED Lezerstour. Mol verloor de punten op Boudat, Benoot en Zabel, die door hun positie in het klassement om de witte trui punten waard zijn. Daardoor staat de Geldroppenaar nu derde in het algemeen klassement.

Leider

De Colombiaanse Fernando Gaviria won de eerste etappe van de Tour, is leider van het algemeen klassement, puntenklassement en jongerenklassement, en was daardoor tachtig punten waard in de Lezerstour. De gehele top-tien had Gaviria in zijn ploeg opgenomen. Ard van der Wijst, Jaap Nijssen, Patrick van Dijk, Jan Vervoort, Frans Vestjens en vier deelnemers met het puntenaantal van 361 mogen zich verder de top-tien van de ED Lezerstour noemen.