Arnaut Danjuma Groeneveld tekent zijn contract bij Bournemouth.
Volledig scherm
Arnaut Danjuma Groeneveld tekent zijn contract bij Bournemouth. © AFC Bournemouth

Groeneveld van Club Brugge naar Bournemouth, ook kassa voor NEC

15 miljoen euroArnaut Danjuma Groeneveld vervolgt zijn loopbaan in de Premier League bij Bournemouth, waar hij vanochtend een vijfjarig contract tekende. De club uit het zuiden van Engeland neemt de 21-jarige aanvaller voor zo'n 15 miljoen euro over van Club Brugge, dat hem vorig jaar nog voor 1 miljoen euro overnam van NEC. 

Groeneveld werd geboren in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos, maar verhuisde al vroeg met zijn ouders naar Nederland. Hij speelde in de jeugd van FC Oss en PSV en maakte zijn profdebuut op 10 september 2016 namens NEC tegen PSV. NEC verkocht Groeneveld vorig jaar nog voor 1,5 miljoen euro aan Club Brugge, waar hij vorig seizoen zes keer scoorde in 24 wedstrijden. Groeneveld speelde in oktober vorig jaar al twee interlands voor Oranje. Hij deed 22 minuten mee in de 3-0 zege op Duitsland en 61 minuten in het 1-1 gelijkspel tegen België in Brussel, waar hij voor de gelijkmaker zorgde. 

Groeneveld wordt bij Bournemouth teamgenoot van verdediger Nathan Aké. De club uit het zuiden van Engeland werd tien jaar geleden nog 21ste op het vierde profniveau, maar maakte sindsdien een enorme progressie onder coach Eddie Howe. De Engelse trainer is nog altijd pas 41 jaar, maar wordt gezien als een van de beste en leukste coaches in de Premier League.

Bournemouth promoveerde in 2015 naar de Premier League, waarin het de afgelopen seizoen als zestiende, negende, twaalfde en veertiende eindigde. ,,Deze transfer naar Bournemouth is een hele grote stap voor mij. De afgelopen 24 uur zijn enorm hectisch geweest, maar ik ben blij hier nu te zijn,” zegt Groeneveld op de website van zijn nieuwe club. ,,De Premier League is een geweldige club om in te spelen. Ik denk dat deze club met de aanvallende speelstijl heel goed bij mij past.”

Kassa rinkelt bij NEC

De overstap van Arnaut Groeneveld van Club Brugge naar Bournemouth legt NEC geen windeieren. De Nijmeegse eerstedivisionist houdt ongeveer 1,5 miljoen euro over aan de transfer. NEC bedong vorig jaar bij de verkoop van Groeneveld aan Club Brugge naast een transfersom van circa 1,5 miljoen euro ook een doorverkooppercentage, naar verluidt 10 procent. Bournemouth legt nu tussen de 15 en 18 miljoen op tafel voor de 22-jarige international van Oranje.

Naast de doorverkoopbonus van 1,5 miljoen euro ontvangt NEC ook een percentage van de solidariteitsvergoeding van 5 procent. Hiervan gaat het grootste deel naar PSV waar Groeneveld lange tijd in de jeugd speelde. NEC, dat zelf niet wil ingaan op specifieke bedragen, kan het geld goed gebruiken. De club moet snijden in de begroting na de misgelopen promotie naar de eredivisie van afgelopen seizoen.

  1. Transferklap in plaats van transferkoorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Transfer­klap in plaats van transfer­koorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Wat gaat de huidige corona-crisis betekenen voor de transferperiode van komende zomer? Deze week predikte het Zwitserse ‘International Centre for Sports Studies’ (CIES) nog net geen hel en verdoemenis voor de clubs die afhankelijk zijn van spelersverkopen. CIES ziet de transferwaarde van de selecties van de 98 ploegen in de hoogste divisies van de vijf grootste voetballanden verschrompelen. Op basis van de huidige rekenmodellen en verwachtingen rekent men op een waardedaling van gemiddeld 28 procent, met bij sommige clubs uitschieters naar veertig procent.