Volledig scherm
Xavi als coach van Al Sadd. © AFP

Spaanse media: Xavi moet vandaag besluiten of hij per direct terugkeert bij Barça

De clubleiding van FC Barcelona is klaar met Ernesto Valverde en wil de coach per direct vervangen door clubicoon Xavi (39). Dat stellen Spaanse media. De voormalig middenvelder zelf heeft zijn twijfels maar moet vandaag de knoop doorhakken. 

Volledig scherm
De cover van de Spaanse krant Mundo Deportivo. © Mundo Deportivo.
Volledig scherm
De cover van de Spaanse krant Sport. © Sport

Hoewel FC Barcelona met Valverde aan het roer twee jaar op rij de landstitel veroverde, is het krediet van de 55-jarige oefenmeester op. De druppel was de uitschakeling in de Super Cup zondag. Barça gaf tijdens de halve finale  - gespeeld in Saudi-Arabië - in de slotfase een voorsprong uit handen tegen Atlético Madrid (2-3). Na de debacles in de Champions League vorig jaar tegen Liverpool en in 2018 tegen AS Roma is het geduld van de clubleiding nu echt op. De zogeheten Jeddah-crisis zou niet op te lossen zijn.

Xavi moet Valverde derhalve per direct vervangen, beweren de grote Spaanse kranten. Een contract voor tweeënhalf jaar ligt voor hem klaar. De oud-middenvelder is momenteel nog coach van het Qatarese Al Sadd. Die club bevestigde gisteren dat er gesprekken op gang zijn gekomen. ,,Ja, er zijn onderhandelingen gaande tussen FC Barcelona en Xavi”, stelde de technisch directeur van Al Sadd. ,,We wensen hem veel succes, waar hij ook heen gaat.” De begeerde coach stelt zelf niet in te willen gaan op het onderwerp uit respect voor beide clubs.

Xavi heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat het zijn droom is om coach te worden van FC Barcelona, maar de 39-jarige oud-speler had niet verwacht dat hij die kans nu al zou krijgen. Volgens de Spaanse media twijfelt Xavi of hij op dit moment de stap al moet zetten. Liever zou hij het seizoen afmaken bij Al Sadd. 

Hij zou technisch directeur Eric Abidal om bedenktijd hebben gevraagd. De Franse oud-speler, met wie Xavi nog samenspeelde, blijft tot het einde van de dag in Qatar en wil dan antwoord. Abidal wil zijn voormalig ploeggenoot morgen al voor de groep hebben. Mocht Xavi besluiten nu toch niet in te stappen, dan zal hij volgens de Spaanse pers in de zomer alsnog worden gepresenteerd als hoofdcoach van zijn jeugdliefde.