Ziyech houdt Jorginho van de bal.
Volledig scherm
Ziyech houdt Jorginho van de bal. © BSR Agency

‘Transfermarkt blijft dicht op 1 juli’

De transfermarkt zal niet opengaan op 1 juli. Dat zegt Emilio García Silvero, juridisch directeur bij wereldvoetbalbond FIFA, tegen het Spaanse radiostation Cadena Cope. Als zijn woorden werkelijkheid worden, dan heeft dat grote gevolgen.

Silvero windt er geen doekjes om. ,,De FIFA zal contracten die normaliter zouden aflopen op 30 juni, niet verlengen. Zo kunnen spelers wiens contract op die dag afloopt hun huidige club verlaten, maar ze kunnen niet bij een ander team terecht. Want: de transfermarkt blijft dicht”, klinkt het. 

Ook de eredivisieclubs zullen dus niet kunnen handelen op 1 juli en zullen net als de andere Europese teams moeten wachten. Om een voorbeeld te geven: Hakim Ziyech verruilt deze zomer Ajax voor Chelsea. Hij zal op 1 juli echter niet voor Chelsea kunnen uitkomen omdat de Britten hem niet speelgerechtigd zullen krijgen. Spelers wiens contract op 30 juni afloopt, kunnen met hun huidige werknemer wel nog onderhandelen over een verlengd verblijf. 

Meerdere transferperiodes

Wanneer de transferperiode in de zomer dan wél opent, is nog onduidelijk. Door de coronacrisis ligt het voetbal zowat overal ter wereld stil en tot zolang er geen uitsluitsel is over wanneer de competities worden afgesloten, kan er dus ook geen duidelijkheid worden gegeven. Silvero stelt dat er mogelijk verschillende transferperiodes zullen komen, zodat elke club zijn huiswerk kan maken. ,,Het is mogelijk dat er verschillende periodes komen. Alles hangt af van het begin en het eind van elke competitie. Het idee is dat dat de transferperiodes net voor de start van de kampioenschappen eindigen, maar die periodes dienen niet per se samen te vallen”, aldus de Spanjaard.

Volledig scherm
© AFP