Een Amerikanenmeeting in Wintelre.
Volledig scherm
Een Amerikanenmeeting in Wintelre.

Amerikanen-meeting toch op Eurocircuit in Valkenswaard?

VALKENSWAARD - Verwarring in Valkenswaard door een publicatie in het weekblad over een verleende vergunning voor de Amerikanenmeeting op het Eurocircuit.

Huh? De Amerikanenmeeting op het Eurocircuit mocht toch niet doorgaan? Maar in de nieuwste editie van het Valkenswaards Weekblad staat het evenement op de Victoriedijk toch gewoon vermeld onder 'verleende vergunningen'. Organisator Johan Wijbenga krijgt er uit zijn omgeving vragen over. ,,Het is bijna niet uit te leggen. Voor mij en andere mensen is het onbegrijpelijk."

Feitelijk komt het hierop neer: de organisatie heeft wel een vergunning gekregen voor de Amerikanenmeeting op het Eurocircuit, maar ze mag die vergunning niet gebruiken. Het evenement, dat de afgelopen vijftien jaar in Wintelre werd gehouden, zou dit jaar verkassen naar het Eurocircuit in Valkenswaard. Daar werden al langere tijd gesprekken over gevoerd met de gemeente Valkenswaard. In een laat stadium kreeg organisator Wijbenga te horen dat het evenement zondag toch niet op het beroemde crossterrein mag plaatsvinden. Simpel gezegd: bij 'loket A' heeft hij weliswaar een evenementenvergunning gekregen, maar bij 'loket B', dat over het bestemmingsplan gaat, stokt het.

Het evenement past namelijk niet in de regels die momenteel op het circuit gelden. Op grond van dat laatste mag de Amerikanenmeeting van de gemeente dus niet doorgaan op de gekozen plek.

Een gemeentewoordvoerster licht toe: ,,Het bestemmingplan is wettelijk gezien geen grond om de evenementenvergunning te kunnen weigeren. Maar we snappen dat dit verwarrend is voor mensen. Dat hadden we in de publicatie beter kunnen nuanceren."

Gesprekken over alternatieve locaties liepen op niets uit, omdat beide partijen het niet eens werden over de plek. Daarna heeft de organisatie zich kort voor het evenement noodgedwongen teruggetrokken.

Wijbenga, die in 2018 voor het eerst ook het jaarlijkse traditionele Shop 'n Roll op de Markt in Valkenswaard organiseerde, twijfelt of hij dat evenement dit jaar nog wel een vervolg wil geven. ,,Als het zo moet in de gemeente Valkenswaard, dan gaat voor mij de motivatie ook wel weg. In Eersel, waar we eerst altijd de Amerikanenmeeting hadden, ging het veel gemakkelijker allemaal."

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.