Volledig scherm
Vorige week gaf Andy Marcelissen nog een workshop tonpraoten voor brakken theater De Bussel in Oosterhout. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer Brabants kampioen tonpraoten

RAAMSDONKSVEER/VALKENSWAARD – De regionaal bekende conferencier Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer is vrijdagavond in Valkenswaard verkozen tot Brabants kampioen tonpraoten 2019. Hij ontving met zijn act ‘De Uitvaart’ de Zilveren Ton door de andere zeven finalisten te verslaan.

De publieksprijs ging naar Berry Knapen uit Heeze. In Valkenswaard traden acht oude rotten aan. Ze stonden allemaal al eens  eerder in de finale. Voor Andy Marcelissen was het alweer de zevende keer dat hij deze felbegeerde titel won. De laatste keer voor 2019 was 2015.  Aan het kampioenschap kunnen tonpraoters deelnemen die in Brabant geboren of woonachtig zijn.

Workshop

Marcelissen gaf vorige  week nog een workshop voor de jeugd in theater De Bussel in Oosterhout. Daar verklapte hij het geheim van de smid: “Het begint het met de keuze van het typetje. Een simpel figuur, alledaags. Het moet ook iemand zijn waar je je het beste bij voelt. Daarna komt het schrijven. Vertaal het in het dialect, dan komt je verhaal nog beter uit de verf. En ga bij het repeteren voor de spiegel staan.”