N69
Volledig scherm
N69 © ED

ANWB wijst provincie de weg: pak onveilige provinciale wegen aan

EINDHOVEN - De ANWB roept de nieuwe provinciale besturen op om snel de onveiligste provinciale wegen aan te pakken. 

De bond presenteerde donderdag een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de provinciale wegen. Daarbij zijn de gevaarlijkste wegen aangeduid die de provincies volgens de ANWB het eerste zou moeten aanpakken.  

Ook in Brabant is er sprake van grote onveiligheid op de provinciale wegen, stelt de ANWB. In de afgelopen vier jaar vielen er 45 dodelijke slachtoffers in de provincie te betreuren. Dat is ruim 10 procent van het landelijke totaal van 427.  

Gevaarlijkste wegen

De gevaarlijkste provinciale wegen in deze regio concentreren zich vooral rondom Valkenswaard (N69), Helmond  en Gemert (N272, N270 en N605). Op de N69 rond Valkenswaard en Waalre gebeurden de afgelopen 4 jaar 24 ongelukken waarvan 6 met slachtoffers en 1 dodelijk ongeval. De N270 tussen Helmond en Venray kreeg te kampen met 13 ongevallen. Bij 2 daarvan vielen slachtoffers en 1 ongeluk was dodelijk. Bij dat dodelijke ongeval vielen 5 doden te betreuren. Rond Elsendorp en De Mortel vonden 11 ongevallen plaats. Bij vijf ongelukken vielen slachtoffers, 1 ongeluk was dodelijk.

Verhoudingsgewijs zijn de provinciale wegen oververtegenwoordigd in het aantal verkeersdoden. Slechts 6 procent van de wegen heeft het stempel ‘provinciaal’, maar ze leiden landelijk wel tot 20 procent van alle dodelijke slachtoffers. 

Rotondes, ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels en het verbreden van de berm zijn volgens de ANWB maatregelen die kunnen bijdragen aan veiligere wegen. De provincies moeten snel actie ondernemen en geld vrijmaken voor de verbetering van de wegen, aldus de ANWB.

Bekijk hier de kaart van de ANWB met daarop de gevaarlijke wegen