Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep, administratie in beslag genomen door FIOD

VALKENSWAARD/ASTEN - Op de vakantieparken van Oostappen Groep is illegale huisvesting van arbeidsmigranten geconstateerd. Dat meldt de FIOD dinsdag. Daarnaast is er sprake van permanente bewoning, zijn er illegale bouwwerken aangetroffen en zijn er problemen met de brandveiligheid. 

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) controleerde dinsdag samen met onder meer de Belastingdienst, het OM, de politie en de Inspectie SZW een aantal recreatieparken van Oostappen Groep, waaronder De Brugse Heide in Valkenswaard, Prinsenmeer in Ommel en Droomgaard in Kaatsheuvel. Ook werd een inval gedaan bij het hoofdkantoor in Asten. De FIOD heeft beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. In totaal werden op 8 plaatsen in Brabant en Zeeland doorzoekingen gedaan. Naast de vakantieparken en het hoofdkantoor gaat het daarbij om bedrijfslocaties en woningen. De doorzoekingen zijn onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar het niet en/of onjuist voeren van een administratie, meldt de FIOD.

Vuurwapen en vals geld

Op één onderzochte locatie werd iemand aangetroffen die gezocht werd door de politie. Op een andere locatie werd een vuurwapen en vals geld gevonden. De politie doet daar verder onderzoek naar.  Op welk vakantiepark welke overtreding is geconstateerd kan Adriaan Ros, woordvoerder van de FIOD, niet zeggen. Hij laat desgevraagd weten dat er dinsdag niemand is aangehouden. 

Lees verder onder de foto

Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep
Volledig scherm
Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep © Bert Jansen

Controle

In de buurt van de vakantieparken werd een grote voertuigcontrole gehouden door de Belastingdienst en de politie. Daarbij is voor 35.000 euro aan openstaande belastingschulden ingevorderd en er zijn vier voertuigen afgevoerd. Daarnaast is er voor 25.500 euro aan naheffingsaanslagen motorrijtuigenbelasting opgelegd voor het onrechtmatig rijden in auto's met een buitenlands kenteken.

De Inspectie SZW heeft verschillende mensen ondervraagd in verband met de Wet minimumloon en minimum vakantietoeslag. 

Onderzoek

Volgens FIOD-woordvoerder Ros gaat het onderzoek verder. “Hoe lang dat nog gaat duren is op dit moment onduidelijk. Dat is afhankelijk van wat we aantreffen in de administratie.” Ook de verschillende gemeentes doen nader onderzoek.

Illegale huisvesting

De Brugse Heide in Valkenswaard was eerder al in het nieuws vanwege illegale bewoning door arbeidsmigranten. Ook andere campings van Oostappen Groep lagen om die reden al onder vuur.

Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep
Volledig scherm
Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep © Bert Jansen
  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.