Het parkeerterrein Kloosterplein in Valkenswaard.
Volledig scherm
Het parkeerterrein Kloosterplein in Valkenswaard. © René Manders

Archeologisch onderzoek op Kloosterplein in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Op het Kloosterplein achter de Nicolaaskerk in Valkenswaard gaan archeologen aan de slag voor een nader onderzoek. Deze klus vindt de komende week plaats. Het plein is dan maar beperkt toegankelijk.

De werkzaamheden daar lopen van 21 tot en met 28 oktober. Het is een vervolg op de bevindingen bij eerdere opgravingen. Naar aanleiding van die onderzoeksresultaten verwachten de archeologen er resten aan te treffen uit de periode Middeleeuwen-Nieuwe Tijd.

Op dinsdag en woensdag worden er drie proefsleuven gegraven van 25 meter lang en vier meter breed. Eentje pal achter de pastorietuin, parallel aan de Maastrichterweg. De twee andere westelijk, nabij de Molenstraat. De resultaten zijn bepalend voor verder archeologisch onderzoek.

Binnen het gebied zijn eerder aangetroffen waterputten, greppelsystemen, diverse grote kuilen en grondverbeteringsbanen. Ook zijn er ooit resten van paalkuilen gevonden. Gebouwen zijn niet herkend.

Mocht later blijken dat er nog verder onderzoek nodig is, dan gebeurt dat kort voordat de nieuwe bestrating wordt aangelegd. De verwachting is dat met de herbestrating in januari 2020 kan worden begonnen. Er komen daar 120 parkeerplaatsen waaronder twee voor mindervaliden en drie met elektrische oplaadpunten. De dubbele rijen parkeervakken, gescheiden door hagen, lopen van noord naar zuid. Het plein wordt beplant met ongeveer 25 bomen. De hoofdingang komt aan de Maastrichterweg, pal langs de achterkant van de pastorietuin.