Voorzitter van de Atelierroute Will Verhagen.
Volledig scherm
Voorzitter van de Atelierroute Will Verhagen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Atelierroute Valkenswaard: Kunstenaars inspireren dichters

VALKENSWAARD - VAlkenswaard ART houdt voor de vierde keer een Atelierroute. Voor het eerst worden tal van kunstwerken beschreven door dichters van schrijvers-collectief Explanade. Opgetekend in het boekwerk 'Dichten met VAART'.

De Stichting VAART is er in het korte bestaan aardig in geslaagd om kunstenaars en kunstliefhebbers middels een verscheidenheid aan activiteiten met elkaar in contact te brengen. Ook de beoefenaren van andere kunstuitingen komen nu via VAART nader tot elkaar. Voorzitter Will Verhagen: ,,Dichters en beeldende kunstenaars hebben elkaar geïnspireerd."

In de aanloop naar de tweejaarlijkse Atelierroute presenteert de kunststichting op 31 mei het boekje 'Dichten met VAART'. Vandaag en morgen staat de Atelierroute 2019 op de Valkenswaardse kunstagenda. VAART wil met exposities, kunstprojecten op scholen en de tweejaarlijkse Atelierroute het klimaat voor de plaatselijke kunstenaars verbeteren.

Samenwerking

In de voorbije jaren zijn al incidentele samenwerkingsverbanden aangegaan. Bij tentoonstellingen luisterde een musicus de bijeenkomst op of droeg een dichter voor uit eigen werk. Nu heeft een groep poëten van het regionale dichters- en schrijverscollectief Explanade zich laten inspireren door 33 kunstwerken van de beeldende kunstenaars die bij VAART zijn aangesloten. ,,Bijzonder is dat tijdens een tentoonstelling bezoekers in gesprek gaan met de kunstenaar en dan ook anders naar kunst gaan kijken. Bij de dichters werd iets vergelijkbaars zichtbaar. Ze gaan nadrukkelijk schrijven over wat ze zien en wat het kunstwerk bij hen teweeg brengt." En Will Verhagen vindt het bijzonder te ervaren dat je met weinig woorden kunt doordringen tot de kern van het kunstwerk, tot de gevoelens van de kunstenaar. ,,Het gedicht De Robot van Jan Verbakel typeert in elf woorden het kunstwerk van Jan Wolterink."

Positief vindt Verhagen ook dat een dergelijke vorm van kunstvermenging er toe bijdraagt dat de kunstenaars elkaar beter leren kennen. Ze ontmoeten elkaar. Ze gaan op in elkaars werk. Ze spreken hun enthousiasme naar elkaar uit. ,,Met als resultaat een omvangrijke kruisbestuiving. De combinatie is een verrijking."

Energie

Verhagen is er ook van overtuigd dat deze nadere kennismaking en wederzijdse waardering verder draagt dan de werkplekken of ateliers van de kunstenaars. ,,De energie die door deze samenwerking vrijkomt, heeft ook zijn uitwerking op mensen in het dorp. De inwoners van Valkenswaard kunnen dan ook steeds vaker en intenser genieten van lokale kunst, van echte pareltjes."

De vierde Atelierroute voert op 1 en 2 juni langs zestien werkplekken van kunstenaars in Dommelen en Valkenswaard. De deuren van de ateliers staan open van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.