Volledig scherm
© nvt

Bergeijk bezorgd over nieuwe aansluiting op de N69, die buurgemeente Valkenswaard bij Dommelen wil aanleggen

VALKENSWAARD/BERGEIJK - De aansluiting die Valkenswaard bij de nieuwe N69 bij Dommelen wil aanleggen, wordt in Bergeijk met scepsis bekeken. 

Valkenswaard wil het nieuwe stukje weg alleen toegankelijk maken voor omwonenden en agrariërs en slechts sporadisch openstellen voor Eurocircuit-verkeer, bij grote evenementen. Bergeijk vindt het juist logisch als het de dagelijkse ontsluiting wordt voor het Eurocircuit en voor Montana Snowcenter. Ze heeft dat via een brief aan de buurgemeente kenbaar gemaakt.

Voor Valkenswaard is de beoogde weg van 150 meter onderdeel van een plan om een einde te maken aan sluipverkeer op de Mgr Smetsstraat. Die loopt straks onder de nieuwe N69 door en Valkenswaard wil dat die tunnel alleen voor langzaam verkeer toegankelijk wordt. Om te voorkomen dat bewoners en grondeigenaren aan de oostkant van de nieuwe N69 worden afgesloten van hun dorp, kunnen zij straks via weg aansluiten op de N69 (naar het zuiden) en de Westerhovensedreef. 

Bergeijk zet daar vraagtekens bij. Ze voorziet dat het Eurocircuit-verkeer dan de huidige route via de Luikerweg en de Kempervennendreef blijft volgen. En dat terwijl de gemeente die weg juist wil afwaarderen om sluipverkeer te weren en fietsers voorrang te geven. Ook vreest Bergeijk dat er door een grotere omrijtijd meer verkeer via Westerhoven en de Weerderdijk zal gaan rijden. 

Verkeerswethouder Kees Marchal (CDA) van Valkenswaard verwacht dat de twee gemeenten er in onderling overleg uit zullen komen. Komende week heeft hij nog een gesprek over het onderwerp gepland met zijn collega in Bergeijk.