Landgoed Gildebosch Waalre enkele omwonende zijn het niet met de toekomstplannen eens
Volledig scherm
Landgoed Gildebosch Waalre enkele omwonende zijn het niet met de toekomstplannen eens © Dave Hendriks

Besluit over landgoed Gildebosch in Waalre uitgesteld

WAALRE - Waalre stelt het besluit over de komst van een nieuw landgoed aan de Gildebosweg met ten minste drie maanden uit. De gemeenteraad van Waalre neemt meer tijd om alternatieven te bekijken voor de ontwikkeling van het akker- en bosterrein aan de Gildebosweg.

Het landgoed Gildebosch stond dinsdag op de agenda, maar de raad besloot nog geen definitieve beslissing te nemen. Eerst wil de gemeenteraad zien of er niet nog serieuze alternatieve opties zijn voor een landgoed met villa's, dat door de projectontwikkelaar wordt voorgesteld.

Met name 'het Gildewoud', een groep Waalrese natuurliefhebbers, heeft zich de voorbij weken nadrukkelijk gemeld met een alternatief plan. Het Gildewoud wil het akkerland omvormen tot een gebied met klimaatbestendige, hoogwaardige natuur. De vereniging garandeert daarbij openstelling voor het publiek en aansluiting op het Natuur Netwerk Brabant. Ton Arends, lid van het Gildewoud, zag het liefst het landgoedplan van tafel, maar realiseert zich dat een oplossing die alle betrokken partijen tot tevredenheid kan stemmen, beter is.

Het college van burgemeester en wethouders is zich ervan bewust dat het initiatief Gildewoud inmiddels een positie heeft verworven in het publiek debat. Om die reden heeft wethouder Arno Uijlenhoet de drie betrokken partijen voorgesteld om, samen met een onafhankelijk voorzitter, te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het landgoed en Gildewoud met elkaar te verenigen. De grondeigenaar Natuurmonumenten, projectontwikkelaar Green2Live en het burgerinitiatief van vereniging Het GildeWoud moeten met elkaar om tafel. Hoe een toekomstig natuurgebied er dan in de toekomst uit zou kunnen komen te zien, bleef dinsdag onduidelijk. Dat moeten de onderlinge gesprekken de komende weken gaan uitwijzen.

Alle partijen hebben aangegeven voor een het traject open te staan, onder leiding van een onafhankelijke partij. Het college meent dat dit een goede tussenstap is om later tot een meer gedragen besluitvorming te kunnen komen.

Gespreksleider

Arends vond de zet van Uijlenhoet een verrassende: ,,Dit hadden we niet voorzien. We zien het als een poging om op één lijn te komen en beschouwen de onafhankelijk gespreksleider zoals een informateur dat is in de landelijke politiek. Onze vele steunbetuigers zijn we dankbaar dat zij hebben geholpen tot dit eerste succesje te komen." Er zijn nog genoeg praktische vragen. Zo wil GildeWoud in alle openheid met zijn achterban kunnen blijven communiceren. Om de gespreksvoortgang helder te laten verlopen zullen ze wellicht een beroep moeten doen op juridische begeleiding, waaraan de gemeente financieel wil bijdragen. ,,Wij zijn natuurliefhebbers en niet gespecialiseerd in bestuurlijke en juridische processen en procedures. De eerste afspraak -die zal binnenkort wel worden gemaakt- zal de nodige duidelijkheid verschaffen."

  1. Diaken Bas Leijtens zit geen duimen te draaien: ‘Ik moet weer wij worden’
    PREMIUM

    Diaken Bas Leijtens zit geen duimen te draaien: ‘Ik moet weer wij worden’

    WAALRE - De samenleving is grotendeels tot stilstand gekomen, maar diaken Bas Leijtens van de Willibrordparochie in Waalre en Valkenswaard zit bepaald geen duimen te draaien. ,,Het moet zichtbaar zijn dat de parochie gewoon doordraait”, legt Leijtens uit. ,,Maar dan zonder de fysieke aanwezigheid van de gelovigen. Iedere zondag zenden we de mis uit via Facebook. Ook de diensten in de Goede Week gaan door. De paasmis op zondag wordt zelfs op televisie uitgezonden.”