Broekweg in Waalre.
Volledig scherm
Broekweg in Waalre. © Google Maps

Bewoner kamp Waalre vecht sluiting schuur aan: 'heb niks te maken met drugsproductie’

De gemeente Waalre sloot de schuur van Wesley van de Wouw omdat er spullen lagen voor de productie van harddrugs. Maar de bewoner van het kamp in Waalre zegt dat hij de tientallen jerrycans, kunststof tonnen en koolstoffilter helemaal niet gebruikt om drugs te maken. Tijdens een kort geding in de rechtbank van Den Bosch probeerde Van de Wouw de sluiting van zijn schuur ongedaan te maken.

De 44 jerrycans in zijn garage? ,,Daar koop ik petroleum mee in België, veel goedkoper dan bij de Praxis’’, zei Van der Wouw tijdens het kort geding in Den Bosch. Hij zei met het middel de kachels in zijn chalet aan de Broekweg te stoken. Ook voor de andere spullen in zijn schuur had hij een verklaring: de kunststofvaten heeft hij nodig om een onkruidverdelger te brouwen en de koolstoffilter gebruikt hij voor een shisha-lounge op eigen terrein. 

De gemeente Waalre ging in rechtbank niet mee in zijn verhaal. Op last van de burgemeester werd de schuur op 16 oktober gesloten. Alle aangetroffen goederen tezamen wijzen volgens de gemeente op voorbereidende handelingen voor het produceren van synthetische drugs. ,,Het gaat om de hoeveelheid, combinatie en samenhang’’, aldus een jurist van de gemeente. 

Ze wees ook naar de rest van het woonwagenkamp, waar begin september  invallen werden gedaan. Drie schuren, waaronder die van Van de Wouw, werden gesloten vanwege de vondst van ‘drugsgerelateerde apparatuur’ en drugsafval. Bij Van de Wouw werden echter geen grondstoffen gevonden. 

Over één kam

Van de Wouw zei dat hij niks te maken heeft met de productie van drugs. Tegen de rechter zei Van de Wouw: ,,Rechter, als bij uw buren een hennepplantage wordt gevonden. Dan bent u toch nog strafbaar als u twee zakken potgrond in uw huis hebt liggen?’’ Hij vond het niet eerlijk dat het volledige kamp over één kam werd geschoren.

De gemeente beriep zich op een rapport van de politie. De vaten en andere apparatuur zouden wel degelijk op de productie van drugs wijzen. De ketels werden door de politie herkend als vaten waar drugs mee gemaakt kan worden. Bovendien vraagt de gemeente zich af waarom iemand zoveel jerrycans in verschillende groottes nodig heeft. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.