Onder de sporthal - met de rode muur - ligt het perceel met in het midden boerderij De Pracht. In dat groene gebied willen de gemeente Waalre en woningcorporatie Thuis goedkope woningen bouwen.
Volledig scherm
Onder de sporthal - met de rode muur - ligt het perceel met in het midden boerderij De Pracht. In dat groene gebied willen de gemeente Waalre en woningcorporatie Thuis goedkope woningen bouwen. © Ronald Otter

Boerderij De Pracht in Aalst maakt plaats voor sociale woningen

AALST - Naast sporthal De Pracht in Aalst komen in de toekomst 20 tot 25 goedkope woningen voor onder meer starters. Daarvoor zal boerderij De Pracht moeten wijken. Het pand uit 1937 is in handen van woningcorporatie Thuis die het perceel kocht voor sociale woningbouw. De gemeente heeft in het gebiedje ook een stukje grond en zal samen met Thuis een plan maken, aldus wethouder Arno Uijenhoet.

Met omwonenden is nog niet gesproken, maar ze zullen volgens de wethouder nadrukkelijk worden betrokken bij de ontwikkelingen. Daarvoor wordt een participatietraject opgetuigd. In de bouwplannen zal ook rekening worden gehouden met het aangrenzende gebied De Pracht. Dat hoopt de gemeente ooit te herontwikkelen. Het gebied bestaat naast de boerderij uit de sporthal, het gemeenschapshuis, de trinitykerk, Paramount Fitness en het parkeerterrein. ,,De ontwikkeling in het plangebiedje moet ook op de langere termijn in de omgeving passen.”

In de boerderij zaten tot vorig jaar vijf jongeren via Wooninitiatief Waalre. Die zijn halverwege 2019 naar de Brabantialaan verhuisd. Op dit moment woont er nog een huurster via een leegstandbeheerder.

Boerderij behouden: onbetaalbaar

De gemeente had Thuis gevraagd of ze een plan kan ontwikkelen waarmee de boerderij - die geen monumentale status heeft - kon worden behouden. Dat is niet realistisch volgens de woningcorporatie. Er zou in het pand plek zijn voor vier zelfstandige wooneenheden. Maar die zouden relatief een groot deel van het perceeloppervlak in beslag nemen en daarmee niet passen binnen de normen van Thuis voor sociale woningen. De staat van het sanitair en de keuken is zo slecht dat alles aan vervanging toe is. Voor die vier appartementen zouden vier aparte ingangen nodig zijn in een van de lange zijdes van het pand. Daarnaast zouden ramen aangebracht moeten worden in de gevels om te zorgen voor voldoende daglicht. Door die ingrepen zou veel van het authentieke aangezicht alsnog verdwijnen. Ook het verduurzamen van de verre van energiezuinige boerderij zou een flinke renovatie vergen. Kortom: de boerderij opnemen in de ontwikkeling zou het plan financieel onhaalbaar maken, aldus Thuis.