Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Menno Boon/Beeldwaren.nl

Boeren verdenken dierenactivisten van vernielingen in Waalre

WAALRE - Bij twee boerenbedrijven in Waalre zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag pogingen gedaan om vee vrij te laten. Boerenorganisatie ZLTO denkt dat het gaat om werk van dierenactivisten. 

Bij een getroffen veehouder is de schrikdraad doorgeknipt waardoor koeien de weg opliepen en bij een ander bedrijf is de poort opengezet, vertelt voorzitter Mark van Kuijk van de lokale ZLTO-afdeling Groote Heide. 

De bedrijven liggen weliswaar allebei in Waalre maar ver uit elkaar waardoor de getroffenen niet direct uitgaan van baldadigheid. 

Politie

De politie kan geen van beide incidenten bevestigen. Volgens een woordvoerder zijn er geen meldingen bekend. ,,Maar als het gebeurt, roepen we op om aangifte te doen.’’

Van Kuijk zegt dat ten minste een van de getroffen veehouders de politie wel heeft gebeld. ,,Maar de politie kwam niet en dat vinden we een slechte zaak.’’

De ZLTO-afdeling heeft alle leden zaterdag gewaarschuwd om alert te zijn en stallen en poorten goed te sluiten. Het advies is en blijft om de politie in te schakelen bij verdachte situaties. 

In mei werd een varkensstal in Boxtel een dag lang bezet door tientallen dierenactivisten. De daders werden deze week veroordeeld. De rechter legde aan 67 betrokkenen een boete van 300 euro plus een voorwaardelijke celstraf op.