Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Brabantiapark op stapel

WAALRE - Woningstichting 'Thuis, Stayinc en Banbouw werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van Brabantiapark. Het betreft fase 3 van de herontwikkeling van het Brabantiaterrein in Aalst.

Op deze plek die grenst aan de Tongelreep, moet een mix komen van middeldure huurappartementen en duurdere koopappartementen met veel aandacht voor groen. De herontwikkeling van het Brabantiaterrein kent een lange geschiedenis. Twintig jaar geleden werd het complex gekocht door 'Thuis (destijds Aert Swaens) en Wooninc. In 2011 werd het stedenbouwkundig plan vastgesteld. Dit plan, dat voorzag in de bouw van ongeveer 230 woningen, werd uitgewerkt. Fase 1 en fase 2 zijn inmiddels grotendeels gerealiseerd.

Fase 3 liep vertraging op door de huizencrisis. In eerste instantie was voor het gehele gebied één bestemmingsplan gemaakt. Tegen enkele onderdelen van dit plan, met name de strook langs de Tongelreep, zijn destijds bezwaren ingediend door provincie en het waterschap. Om geen vertraging op te lopen, is toen besloten om dit deel buiten het nieuwe bestemmingsplan te laten. Voor een deel van de locatie geldt daarom nog de oude bestemming (natuur).

Brabantiapark bestaat uit kleinschalige appartementsgebouwen. De bouwhoogte vormt een overgang tussen de gewone - grondgebonden - woningen ten noordwesten en het appartementsgebouw ten zuidoosten ervan. Nadere studie en overleg met de provincie zal moeten uitwijzen of er mogelijk nog een groter appartementsgebouw kan worden gerealiseerd. Dit moet dan ruimtelijk en landschappelijk wel inpasbaar zijn. De exacte vorm en woningaantallen moeten nader bepaald worden. Op 17 september staat het onderwerp op de agenda van de raadsvergadering van de gemeente Waalre.