Volledig scherm
De clinic van rugbyheld Tim Visser. © foto meulenhof/Bert Jansen

Clinic rugby aan jeugd in Valkenswaard: 'Je moet jonge rugbyers helden geven zoals Tim'

VALKENSWAARD - Oud-rugbyspeler Tim Visser gaf gisteren een clinic aan de jeugdspelers van rugbyclub The Vets in Valkenswaard.

Op het grote rugbyveld op sportpark Den Dries staan zo'n 45 jonge rugbyers in een grote cirkel voor een warming-up. In het midden staat de Nederlandse oud-rugbyheld Tim Visser.

Aan de kant van het veld is een partytent neergezet, met daaronder koffie en thee en grote kannen ranja. Tientallen ouders en senioren spelers staan te kijken. In het midden van het veld kijkt coach Sjors van Bree tevreden toe. ,,Het is natuurlijk geweldig dat hij hier komt, zeker in het kader van het promoten van de sport. Om nog meer mensen te enthousiasmeren moet je ze gewoon helden geven. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat veel van de kleine spelertjes hem waarschijnlijk niet eens kennen, maar toch maakt zijn komst dan indruk als we uitleggen wat hij allemaal al gedaan heeft", vertelt Van Bree. Visser speelde in de Engelse rugbycompetitie en kwam uit voor het Schotse nationale team.

Volgens Van Bree is het lastig om nieuwe aanwas te krijgen voor de club. ,,Ik denk dat dit bij veel sportclubs momenteel zo is. De interesse voor de sport onder de jeugd wordt steeds minder. Daarnaast is rugby geen sport die dagelijks op televisie komt, dus is de bekendheid ook minder."

De club houdt zich dan ook veel bezig met het promoten van de sport. ,,Rugby is meer dan een sport. We brengen onze spelers normen en waarden bij waar ze de rest van hun leven nog iets aan hebben." Op het veld roept Visser intussen alle spelers bij elkaar om een korte uitleg te geven over het overgooien van de bal. ,,Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Een rugbybal is natuurlijk niet rond, en dus zul je deze goed moeten aangooien naar je medespeler, anders kan deze de bal niet vangen", legt Van Bree geroutineerd uit.