Het monumentale dorpshuis Het Klooster in Waalre-dorp.
Volledig scherm
Het monumentale dorpshuis Het Klooster in Waalre-dorp. © Kees Martens

Clubs Waalre blij met tien jaar plek in Klooster

WAALRE - Ja, over tien jaar moeten ze mogelijk weer op zoek naar nieuw onderdak als ze moeten wijken voor appartementen. Toch zijn de grote Waalrese verenigingen die ruimtes huren in Het Klooster nu blij met het nieuwe plan voor het monumentale dorpshuis.

De twee investeerders die Het Klooster kopen en er zorgappartementen in bouwen, garanderen de huurders de komende tien jaar een plek. Daarna zouden ze verenigingen de deur mogen wijzen en extra appartementen mogen bouwen.

,,Dat is pas over tien jaar”, zegt Harrie de Greef van de seniorenvereniging. ,,In tien jaar gebeurt er heel veel.” Hij hoopt dat de gemeenteraad dinsdag 8 januari snel instemt met het plan. Zijn collega-voorzitters denken er precies hetzelfde over: tien jaar is nog ver weg. ,,Ja, het kan dat we er over tien jaar uit moeten”, zegt Hans Ontrop van de Volksuniversiteit. ,,Over acht jaar gaan we wel weer verder kijken.” Ook Janus Hermans van Harmonie Juliana is tevreden. ,,Dit is de beste deal die mogelijk is. Vaak weten we niet eens wat er over twee of drie jaar gaat gebeuren”, verwijst hij naar het fiasco met Lumens. Die welzijnsinstelling ging een langdurige overeenkomst aan met de gemeente voor het uitbaten van het Klooster, maar trok zich al na een jaar onverwacht terug.

Het voornemen van wethouder Arno Uijlenhoet om de huurprijzen tussen de verenigingen meer gelijk te trekken, stuit niet direct op grote bezwaren bij alle drie de grote clubs. De voorzitters van de Volksuniversiteit en seniorenvereniging zouden met een kleine verhoging kunnen leven. Hermans van Harmonie Juliana ziet het anders: ,,Iedere verhoging is negatief. We zetten ieder jaar flink wat evenementen op om de begroting rond te krijgen.”