Bouwlocatie Crescendo in Valkenswaard
Volledig scherm
Bouwlocatie Crescendo in Valkenswaard © FotoMeulenhof

Corsobuurtschap Crescendo moet naar Randweg in Valkenswaard verhuizen

VALKENSWAARD - Corsobuurtschap Crescendo moet opnieuw verhuizen. De definitieve corsolocatie komt net buiten het woongebied Hoge Akkers op de hoek van de Zuidelijke Randweg met de Maastrichterweg.

Corsobuurtschap Crescendo verdwijnt definitief uit de woonwijk in het gebied Hoge Akkers. Als nieuwe bouwplaats heeft de buurtschap het grasveld op de hoek Zuidelijke Randweg/Maastrichterweg aangewezen gekregen.

Op de door Crescendo zo gewenste bouwlocatie moeten uiterlijk in 2022 door Woningbelang zestien huizen gebouwd zijn. Het nu nog braakliggende terrein aan de Stakenborgakker nabij de splitsing met de Heiakker was lang de bouwplaats van Crescendo. De voorbije twee jaren heeft de buurtschap gebouwd op het industrieterrein nabij het buurtschap Stadsebergen. In die twee jaren is gekeken of een combinatie van wonen en corsobouwlocatie aan de Stakenborgakker mogelijk was.

Verschillende scenario's zijn daarbij de revue gepasseerd. Akoestische onderzoeken wezen uit dat het niet mogelijk is om daar een corsobouwplaats te realisteren én tegelijk een goed woon- en leefklimaat voor de omwonenden te garanderen. De geluidsniveaus afkomstig vanuit de corsotent zouden naar verwachting forser hoger zijn dan wenselijk. Met name de piekgeluiden in de avonduren zouden hoger zijn dan 65dB(A).

Mogelijk afschermende maatregelen bieden ook geen soelaas. De werkzaamheden (met name slijptol en boormachine) vinden immers op grote hoogte plaats en steeds verspreid over de bouwlocatie. Een eventuele afscherming zou leiden tot een muur (van bijvoorbeeld zeecontainers) van acht tot tien meter. Een tent met een betere geluidsisolatie is niet in beeld gebracht.

Het college heeft nu de knoop definitief doorgehakt om geen verdere vertraging op te lopen voor de bouw van de zestien woningen. Woningbelang moet immers deze huizen in 2022 opleveren om nog in aanmerking te komen voor een vermindering van de verhuurdersheffing. Een kortingsregeling die weliswaar al is afgeschaft, maar waarop in dit bouwplan nog aanspraak gemaakt kan worden. Als de huizen op tijd worden opgeleverd ontvangt Woningbelang een korting van 15.000 tot 20.000 euro per huis.

De voorzitter van Crescendo, Ronald Balmer, vindt de conclusie wel erg kort door de bocht. Er wordt naar zijn idee alleen maar rekening gehouden met de resultaten uit het akoestisch rapport. ,,Terwijl wij nog wel enkele alternatieven hebben."

Balmer denkt dat er binnen de bouwtent aan geluidsvermindering kan worden gewerkt. Ook is volgens Balmer extra geluidsisolatie aan de huizen mogelijk. Zijn hoop is gevestigd op de raad. ,,Wij horen thuis in de wijk."