Op de hoek Emmalaan-Maastrichterweg in Valkenswaard komt de nieuwe opbouwlocatie voor corsobuurtschap Reisvenne Oranje.
Volledig scherm
Op de hoek Emmalaan-Maastrichterweg in Valkenswaard komt de nieuwe opbouwlocatie voor corsobuurtschap Reisvenne Oranje. © Rene Manders/DCI Media

Corsobuurtschap in Valkenswaard verhuist naar brandweerkazerne

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard wil de opbouwlocatie van corsobuurtschap Reisvenne Oranje verplaatsen van het Kloosterplein naar het parkeerterrein op de Emmalaan.

De bloemencorsowagen 2020 van het Valkenswaardse buurtschap Reisvenne Oranje wordt gebouwd op het parkeerterrein naast de brandweerkazerne, hoek Emmalaan-Maastrichterweg. De bouwplek tot nu toe was het Kloosterplein. Dit terrein maakt onderdeel uit van het Centrumplan en wordt vanaf deze week geheel gerenoveerd.

Al enkele tientallen jaren bouwt het buurtschap de corsowagen op het parkeerterrein achter de Nicolaaskerk. ,,Het liefst waren we daar gebleven. Op de nieuwe plek zitten we toch in de buurt, toch in het centrum. Het is de enige plaats in de wijk waar een corsotent nog mogelijk is”, zegt Leen van Horssen van het buurtschap.

De officiële procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de nieuwe corsobouwplaats is recentelijk gestart. Procedureel kan alles binnen acht weken afgehandeld zijn. De bedoeling van het gemeentebestuur is om Reisvenne Oranje een vergunning te verlenen voor een periode van acht jaar. Van Horssen: ,,Een en ander is het resultaat van goed overleg tussen de gemeente en ons buurtschap. Er komt een eind aan ruim twee jaar onzekerheid én we kunnen op die nieuwe plek alles kwijt.”

Oplegger

De bouwplaats, in gebruik van half juni tot half september, komt aan de zijde van de Maastrichterweg, zo ver mogelijk in de richting van de brandweerkazerne. De bouwtent krijgt de afmetingen van tien bij twintig meter. Aan de twee lange zijden van de tent is ruimte voor het plaatsen van een oplegger, die nodig is voor onder meer materialen en gereedschappen. Tussen de tent en de oostelijke oplegger komen voorzieningen voor water en elektriciteit, en een toiletgelegenheid. En aan de noordzijde komt richting de Emmalaan een uitrit voor het uitrijden van de corsowagen.

Begin deze week is gestart met de renovatie van het Kloosterplein. Het krijgt een nieuwe indeling en het plein komt er, met enkele tientallen bomen, aanzienlijk groener uit te zien. Er komen vier dubbele parkeerstroken met in totaal ruim honderd plaatsen. Evenwijdig aan de Maastrichterweg komt nog een enkele strook van vijftien plekken. Op dat gedeelte is ook ruimte voor drie elektrische oplaadpunten en twee parkeerplaatsen voor mindervaliden. Deze werkzaamheden lopen tot eind mei.