Angela van Son (l) maakte de gedichten, moeder Greetje van Son (r) de foto's. Alles werd nagekeken door zus Anita (m).
Volledig scherm
Angela van Son (l) maakte de gedichten, moeder Greetje van Son (r) de foto's. Alles werd nagekeken door zus Anita (m). © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Creatief project van één familie uit Aalst verschenen

AALST - Onlangs verschenen de gedichten van Angela van Son met foto’s van moeder Greetje. Zus Anita deed de redactie. 

Angela van Son begon jaren geleden met dichten na het volgen van een gratis online creativiteitscursus. ,,Dat was eigenlijk vanwege de e-learning die erachter zat”, lacht ze. ,,Maar de creativiteit kwam daarna ook.” De gedichten zijn in het Engels omdat de internationale medecursisten ze anders niet zouden kunnen lezen. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling iets met de gedichten te gaan doen, maar het lot hielp een handje. Angela: ,,Ik zat vanaf juli vorig jaar maanden thuis na een te laat ontdekte botbreuk. Toen het gips er bijna af was vroeg ik mijn moeder: zullen we samen een boek maken? Haar foto’s zijn namelijk heel mooi.”

Het antwoord was ja, maar onder een voorwaarde. ,,Of de gedichten dan wel in het Nederlands mochten. Veel van haar kennissen zijn minder thuis in het Engels en dan zouden ze de clou missen. Dus dat heb ik gedaan.”

Puzzel

Je bent nu nodig
Ik
doe mijn
best dat is
alles wat nodig is
lief

Ik
vecht voor
wat ik weet
nu is dat nodig
lief

Jij
denkt voordat
je spreekt dat
is nu nodig mijn
lief

Jij
ziet het
beste in mensen
je bent nu nodig
lief

Het was een hele puzzel om de juiste foto’s bij de gedichten te zoeken. Greetje van Son: ,,Angela vertelde wat voor sfeer er bij haar gedichten hoorde, daar zocht ik dan foto’s bij. Bij die foto’s koos zij dan weer de gedichten.” Veel van de afbeeldingen zijn in zwart-wit vanwege het dramatische karakter van sommige gedichten. ,,Ik heb er veel geschreven toen ik een depressie had”, verklaart Angela. ,,Fijn om er nu wat leuks mee te doen.”

De puntjes op de i werden gezet door zus Anita van Son die bureauredacteur is bij een educatieve uitgeverij. ,,Ik had niet gedacht dat ze er zó veel fouten uit zou halen”, lacht Greetje. ,,En daarnaast gaf ze ook advies in de positie van de tekst op de pagina’s en de omslag.”

Het boek is er al maar de marketing staat nog in de kinderschoenen. ,,We moesten alles nog leren. Maar als we alles van tevoren hadden uitgezocht, was er nu nog lang geen boek geweest. Elke stap in het proces leidt naar de volgende. Nu gaan we eerst een Engelse editie maken. En dan? Een tentoonstelling zou mooi zijn.”

‘Meer dan het oog ziet’ is voor 50 euro per mail te bestellen.