Volledig scherm
PREMIUM
Ad (links) en Jan van Happen tussen de kalfjes in de potstal. © Jean Pierre Reijnen

De potstal is toch niet schoon genoeg

WAALRE - Het Brabantse provinciebestuur voorzag aanvankelijk een glorieuze toekomst voor de aloude potstal. Maar de nadelen voor het milieu wegen bij nader inzien toch niet op tegen de voordelen op het gebied van dierenwelzijn. ,,Diervriendelijker kan bijna niet", zegt boer Jan van Happen in Waalre.

Als je een nietsvermoedende leek een stal met kalfjes zou laten tekenen, zou het resultaat er ongeveer zo uitzien als bij de broers Jan en Ad van Happen in Waalre. Onder het schuine dak vertoeven een slordige 25 jonge dieren op een knisperende laag stro. In combinatie met de onderlaag van mest staan en liggen de kalveren op een zachte ondergrond. Bij de twee ervaren melkveehouders is het trouwens nooit anders geweest: hun stal staat er al sinds de jaren zeventig. En de kalfjes staan altijd al op deze plek, in hun zogeheten potstal. Want dat is de verzamelnaam voor stalsystemen waarbij de mest blijft liggen, afgedekt door een laag strooisel.

  1. Pannenkoeken bakken met je hart in Aalst, op Nationale Pannenkoekendag
    VIDEO

    Pannenkoe­ken bakken met je hart in Aalst, op Nationale Pannenkoe­ken­dag

    WAALRE - Op basisschool De Meent in Aalst werden vrijdag, op Nationale Pannenkoekendag, pannenkoeken in allerlei vormen en maten gebakken. In de keuken was het een vrolijke (jan)boel en er werden heel wat baksels ‘geflipt’. De zoete lekkernij werd deze dag door de leerlingen van groep 7 speciaal bereid voor 25 genodigden van de Stichting Met je Hart. Deze organisatie verbindt eenzame ouderen door ervoor te zorgen dat ze elkaar en andere mensen kunnen ontmoeten. Hoe je hieraan betekenis geeft, werd vrijdag duidelijk tijdens een vrolijke lunch.