Volledig scherm
Gemeenschapshuis de Pracht in Aalst © jurriaan balke

De Pracht in Waalre was drukste stembureau van Nederland

WAALRE - De Pracht in Aalst was tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten het meest bezochte stemlokaal van Nederland. In het gemeenschapshuis kwamen 2.664 kiezers opdagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Het aantal stemlokalen in Waalre zorgde een maand geleden voor politieke discussie in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap schrapte de gemeente Waalre drie van de zeven stemlokalen. Daardoor waren er voor de Waalrenaren relatief weinig plekken om te stemmen: 1 stemlokaal bediende 4312 kiezers . Daarmee liep Waalre achter op de rest van Zuidoost Brabant. In Valkenswaard bediende één stemlokaal bijvoorbeeld 2060 kiezers. In Bergeijk moesten 2056 inwoners het met één stemlokaal doen. 

De Waalrese fractie van D66 maakte zich zorgen over oudere stemmers, die niet mobiel genoeg zouden zijn om alle stembureaus gemakkelijk te bereiken. Met name het besluit om het stembureau bij zorgflat Eeckenrhode weg te halen, leidde bij D66 tot onvrede. Een motie van die partij om toch meer stembureaus te openen haalde het echter niet.

Uiteindelijk werd wel een taxiservice aangeboden door de gemeente. Met taxibusjes konden inwoners van Waalre naar stembureaus gebracht worden. Zes mensen maakten gebruik van die dienst. Uiteindelijk kwam het opkomstpercentage in Waalre uit op 62 procent. Vier jaar geleden, tijdens de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten, was de opkomst 54 procent.