Volledig scherm
Kees de Zeeuw, twitter © Kees de Zeeuw, twitter

De Zeeuw stopt als leider D66: 'Besluit staat los van crisis’

WAALRE - Kees de Zeeuw stopt als fractievoorzitter van de Waalrese fractie van D66. Daarmee doet een prominent lid van de in crisis verkerende Waalrese gemeenteraad een stap terug.

De Zeeuw maakt zijn besluit bekend op het moment dat de gemeenteraad van Waalre vol in de schijnwerpers staat. De Waalrese politiek staat al langer bekend als slangenkuil, waar persoonlijke ruzies boven de inhoud lijken te staan. De laatste maanden bereikte de kille sfeer in de raad een dieptepunt met onder meer een geklapte coalitie - waar D66 overigens geen deel van uitmaakte. Eerder werd Leo Custers, een externe adviseur, in de arm genomen om de sociale omgangsvormen tussen de raadsleden te verbeteren.

De Zeeuw ontkent dat zijn vertrek als fractievoorzitter iets te maken heeft met het onderzoek dat Custers doet naar de raad. ,,Dat staat hier helemaal los van. Ik heb een jaar geleden al besloten dat ik het stokje zou overdragen." Floris Schoots wordt de nieuwe fractievoorzitter van D66 in Waalre.

De Zeeuw blijft wel aan als raadslid en hij blijft tevens lid van de agendacommissie. Bovendien zal hij de oordeelsvormende raadsvergaderingen blijven leiden. ,,Ik ben zestig jaar geworden. Dat vind ik een mooie leeftijd om ruimte te maken voor een ander. Bovendien heb ik het druk met mijn bedrijf."

Hij heeft nog niet besloten of hij zich bij nieuwe verkiezingen opnieuw verkiesbaar zal stellen. ,,Een gemeenteraad heeft altijd behoefte aan nieuwe gezichten, maar je hebt ook mensen met ervaring nodig."

Sinds zijn aantreden in 2003 speelt De Zeeuw een hoofdrol in de gemeenteraad. Hij schuwt het harde debat niet. Sommige collega-raadsleden vinden dat hij daarin te ver gaat, en daarmee het politieke proces verstoort.

Tegelijkertijd heeft hij een grote dossierkennis. Bovendien was hij in de vorige raadsperiode medeverantwoordelijk voor het samenstellen van een goed functionerend college dat eerst grondig werd gescreend na jaren van minder krachtig bestuur. Ook op sociale media roert hij zich flink. De Zeeuw vindt zelf dat hij altijd bij de inhoud blijft en dat hij nooit op de man speelt. ,,Maar ik ga het debat nooit uit de weg."

De bestuurscrisis in Waalre blijft voorlopig onopgelost. Een maand geleden stopten CDA en VVD hun samenwerking met ZW14, GroenLinks en Aalst-Waalre Belang. Die partijen ondernemen nu een lijmpoging; het D66 van Kees de Zeeuw zou een rol kunnen spelen in de vorming van een nieuwe coalitie. Insiders in de Waalrese politiek vragen zich af in hoeverre andere partijen willen samenwerken met de dominante De Zeeuw. Hij ontkent dat zijn vertrek als fractievoorzitter ook maar iets te maken heeft met gesprekken over een nieuwe coalitie.