Volledig scherm
© ThinkStock

Dorpshuizen in de knel, voorzitter De Pracht in Aalst maakt zich zorgen

WAALRE - Ook buurt- en gemeenschapshuizen hebben het hard te halen nu zij noodgedwongen dicht zijn.

De biljarters, de rikkers, de schilders en de jazzdanseresjes: zij ontmoetten elkaar wekelijks – en soms veel vaker– in ‘hun’ wijkcentrum of buurthuis. Om de gevolgen van COVID-19 te helpen minimaliseren zijn echter ook de deuren van de dorpshuizen dicht. Zij vallen onder de paracommerciële horeca en hebben zich te houden aan dezelfde richtlijnen als de reguliere horeca.

Baromzet is nul

Dat betekent tegenvallende opbrengsten uit verhuur, grote activiteiten die niet doorgaan en natuurlijk een baromzet van nul. De huiskamer van de wijken zit op slot en bezoekers van (de activiteiten in) het buurthuis moeten thuis de dag goed zien door te komen.

Quote

Wanneer de gemeen­schaps­hui­zen omvallen, dan valt het sociaal anker weg voor alle mensen die een buurthuis draaiende houden

Han van Baal, De Pracht

De impact van het coronavirus is niet alleen groot in sociaal opzicht. Ook bij de buurthuizen is er sprake van economische malaise. Zo geldt de regeling tegemoetkoming inkomensderving niet voor gemeenschapshuizen, waardoor de exploitatie onder druk staat.

Het baart Hans van Baal grote zorgen. Van Baal is voorzitter van Stichting De Pracht in Aalst en vraagt zich af waarom maatschappelijke organisaties uitgesloten zijn: ,,Wanneer de gemeenschapshuizen omvallen, dan valt het sociaal anker weg voor alle mensen die een buurthuis draaiende houden. Dat geldt voor onze 160 vrijwilligers, voor de bezoekers en voor de betaalde krachten.”

Ook de ‘Prachtdag’, de dagbesteding voor kwetsbare ouderen die tegelijkertijd ook mantelzorgers ontlast, gaat niet door. ,,Als goede partner van de gemeente –en wij zijn op Wmo-gebied een hele grote– hoop ik dat die ons tegemoetkomt wat betreft het handhaven van projectsubsidies en op een substantieel bedrag waarmee we het langer dan een maand uithouden.” 

Buitengaander, Westerhoven

Frank Claas is bestuurslid van gemeenschapshuis De Buitengaander in Westerhoven en hij heeft bijna dagelijks contact met de gemeente: ,,Die voelt ook de drukkende last van vijf gemeenschapshuizen in Bergeijk.” Ondertussen richt het bestuur zich op zaken die altijd maar blijven liggen: ,,Maar ons to-do-lijstje is bijna afgevinkt.” 

Quote

Vrijwilli­gers bezorgen soep bij de mensen die elkaar normaal altijd op vrijdagen in het Bellemancafé ontmoeten

Dorian Jonkers, Dommelsch Plekske

Herman Ritter, secretaris van ’t Sant op de Weebosch, is ook liever bezig met de dingen die wél doorgaan: ,,Zoals wat we kunnen betekenen als virtueel buurthuis. Verder werken we aan het gezamenlijke ontruimingsplan met basisschool Sint Gerardus, waarmee we op dezelfde locatie zitten.” Toch hoopt hij binnenkort te kunnen proosten op het einde van de crisis met de champagne die nu in de kelder staat, omdat er feestjes niet door zijn gegaan.

Dorian Jonkers van het Dommelsch Plekske kiest ook voor de positieve insteek: ,,Vrijwilligers, die ook met de ziel onder de arm lopen, bezorgen soep bij de mensen die elkaar normaal altijd op vrijdagen in het Bellemancafé ontmoeten. We hebben ook, in samenspraak met het Oranjefonds, NLDoet omgegooid. Hierdoor lopen we in ieder geval deze subsidie niet mis.”