Het Valkenswaard City Mountainbike Festival van vorig jaar.
Volledig scherm
Het Valkenswaard City Mountainbike Festival van vorig jaar. © Bert Jansen

Drie jaar wereldbeker City MTB rond Markt Valkenswaard

VALKENSWAARD - Voor het eerst wordt in Valkenswaard een wereldbekerwedstrijd City Mountainbike verreden. Deze vindt plaats op zondag 18 augustus op en om de Markt.

Het is voor de tweede keer dat het City Mountainbike-evenement te beleven is in Valkenswaard. In 2018 ging het nog om een festivaleditie. Voor dit jaar heeft de MTB Eliminator XCE Tour een heuse World Cup-wedstrijd in Valkenswaard op het programma staan. De organisatie van dit ‘urban sport-evenement’ heeft een contract van drie jaar met de gemeente Valkenswaard, op initiatief van Valkenswaard Marketing. Het staat onder auspiciën van de internationale wielerbond UCI en de Nederlandse wielerbond KNWU.

World Cup

De World Cup in Valkenswaard is de vijfde wedstrijd van dit seizoen na de wedstrijden in Barcelona, Villard-de-Lans (Frankrijk), Volterra (Italië) en Waregem (België). Later dit jaar zijn er onder meer nog World Cup-wedstrijden in Winterberg (Duitsland) en Graz (Oostenrijk).

De MTB Eliminator XCE Tour bestaat uit een cyclus van verschillende World Cup-wedstrijden in de periode van maart tot en met september. Valkenswaard staat als enige Nederlandse gemeente op de wedstrijdlijst.

MTB Eliminator wordt gezien als een spectaculair onderdeel van de wielersport, waarbij de coureurs, zowel amateurs als professionals, een parcours van vier- tot zeshonderd meter afleggen met allerlei hindernissen zoals de Red Bull Curve, Safety Jogger Bridge, Wave en Jump. Het circuit in het centrum van Valkenswaard, met start en finish op de rijweg (N69) aan de westkant van het marktplein, loopt voor de Nicolaaskerk door en gaat via de achterzijde van het oude gemeentehuis richting de Leenderweg.

Toppers

Diverse Nederlandse renners zullen in Valkenswaard aan de start verschijnen, met als toppers de Eindhovense Lizzy Witlox en Jeroen van Eck (Berg en Dal). Witlox, lid van Toer- en Wielerclub Tempo in Veldhoven, was het afgelopen jaar onder meer Worldcup Winner Mountainbike Eliminator en Nederlands kampioen Moutainbike Eliminator. Eind vorig jaar maakte ze deel uit van de Nederlandse selectie voor het Europees kampioenschap veldrijden. Van Eck was vorig jaar winnaar van het eindklassement World Cup Eliminator.

Het evenement is gratis toegankelijk.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.