Volledig scherm
© ANP XTRA

Drugsbazen Valkenswaard licht gestraft omdat ze al in Deense cel zitten

DEN BOSCH - Omdat de zaak al zeven jaar oud is en de twee mannen  voorlopig nog in een Deense cel blijven, veroordeelt de Bossche rechtbank de leiders van een drugsbende tot 'slechts’ taakstraffen. Het OM wilde hen 42 maanden in de cel hebben. Acht van de dertien bendeleden werden vrijgesproken.

Onder de codenaam Weidebij spoorde de politie in 2012 een bende op die opereerde uit Valkenswaard. Via katvangers  bestelden ze in China apaan, een grondstof voor amfetamine. Dat moet zeker vijf keer zijn gebeurd. Het OM trok er eentje uit: een partij van duizend kilo.

De leiders, Bas van A. (45) uit Eindhoven en de Valkenswaardse Sjaak van P. (61) ontkwamen destijds aan arrestatie omdat ze inmiddels in een Deense cel zaten. Daar kregen ze twaalf jaar cel met nog eens zes jaar proeftijd. De rechtbank ziet dat de twee voorlopig nog niet op vrije voeten komen en vindt het daarom opportuun om er nog eens een celstraf bovenop te doen. Sjaak krijgt daarom een werkstraf van 120 uur. Bas van A. het dubbele, omdat de rechtbank hem ook schuldig acht aan witwassen. Ook ziet ze hem als leider achter een drugstransport naar Duitsland. De bendeleiders kregen ook boetes: tien mille plus een jaar voorwaardelijk. 

Katvangers

Twee katvangers, mensen die hun naam laten gebruiken, krijgen vier maanden voorwaardelijk. Een derde deed ook mee aan transporten en moet daarom bijna tien maanden (266 dagen) naar de gevangenis.

Acht bendeleden werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Vier ervan krijgen wel straf voor andere zaken. Twee mannen uit Valkenswaard (72 en 58 jaar) kregen drie en twee maanden cel voor witwassen en wapenbezit. Een Spanjaard  (55) en een inwoner van Valkenswaard (51) die wapens hadden, moeten boetes van 750 en 250 euro betalen.