Volledig scherm
In schetsen voor de Eindhovenseweg is bij restaurant Lugar een grote rotonde getekend. Door die rotonde heen is er ruimte voor de bus. © Gemeente Waalre

Eerste stap naar rustige doorgaande wegen in Aalst en Waalre-dorp is gezet

WAALRE - Al tientallen jaren wordt in de gemeente Waalre gesproken over de drukke doorgaande wegen. Nu is de eerste stap gezet om de wegen door Aalst en Waalre-dorp rustig te maken. 

Het schetsontwerp voor beide wegen werd dinsdag door de gemeenteraad goedgekeurd.

Dat gaat grote impact hebben voor de belangrijkste wegen door het dorp. De doorgaande Waalre-dorp wordt het eerst aangepakt Fietsers komen daar op de weg, en de weg wordt smaller. Auto’s komen bovendien obstakels tegen. Bij friettent Het Houten Kietje komt een bijzondere kruising waar auto’s zich twee keer moeten opstellen

De maatregelen voor de Eindhovenseweg lijken nog ingrijpender. Aalst krijgt twee grote rotondes, een bij restaurant Lugar, en één bij de Koningin Julianalaan. Bovendien mag er geen vrachtverkeer meer komen. Bovendien komt er een snelle busverbinding en een goede oversteekplek bij winkelcentrum Den Hof, voetgangers en fietsers krijgen daar vaker voorrang. Zowel de Eindhovenseweg als de doorgaande weg door Waalre-dorp moeten op een dorpsstraat gaan lijken. 

Nu al staat Waalre-dorp volop in de schijnwerpers als het gaat om verkeersmaatregelen. Met betonnen blokken wordt het sluipverkeer uit de woonstraten geweerd. Wethouder Alexander van Holstein zei dinsdag dat die maatregelen voor carnaval (22 februari) zullen worden geëvalueerd. De gemeenteraad vond dat deze maatregelen niet los gezien kunnen worden van de schetsontwerpen. Mocht de evaluatie tegenvallen, moet het schetsontwerp worden aangepast.