Valkenswaard Carolus van de Ven (Werkgroep Natuurbehoud Valkenswaard, , Monika van de Ven(Groen en Heem Valkenswaard e.o.) en Loet Visschers en Henk Wessels(beiden Heemkundekring Weerderheem) ivm bomenkap.
Volledig scherm
Valkenswaard Carolus van de Ven (Werkgroep Natuurbehoud Valkenswaard, , Monika van de Ven(Groen en Heem Valkenswaard e.o.) en Loet Visschers en Henk Wessels(beiden Heemkundekring Weerderheem) ivm bomenkap. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eiken Luikerweg in Valkenswaard toch gespaard

VALKENSWAARD - De omstreden kap van 21 stokoude zomereiken aan de Luikerweg in Valkenswaard is van de baan, nu de provincie de vergunningaanvraag heeft ingetrokken.

De voorgenomen bomenkap maakte deel uit van de herinrichting van het zuidelijke gedeelte van de Luikerweg. Dat traject wordt binnenkort in een aantal weekenden opgeknapt. In aanloop daarnaartoe diende de provincie Noord-Brabant, de eigenaar van de weg, een aanvraag in voor de kap van 83 bomen. Belangrijke overweging daarbij was verbetering van de verkeersveiligheid op de Luikerweg/ N69 zuid. De kap was echter tegen het zere been van natuur- en heemkundeorganisaties. Onder meer omdat het weghalen van de bomen een aantasting zou zijn van het historische karakter van de eeuwenoude verbindingsroute.

Heikel punt was met name het weghalen van 21 zomereiken, die ruwweg te vinden zijn tussen hectometerpaaltje 47,8 en 48,2. De bomen zijn waarschijnlijk geplant tussen 1860 en 1870 en zijn aangemerkt als 'potentieel monumentaal', waarmee ze een beschermde status genieten. In totaal worden nu 31 bomen weggehaald op Valkenswaards grondgebied (en 1 in Bergeijk). De 31 bomen die uit Valkenswaard verdwijnen, worden elders in de gemeente dubbel gecompenseerd, verzekert de provincie.

Volgens verantwoordelijk wethouder Theo Geldens heeft de gemeente Valkenswaard in het overleg met de provincie 'geknokt' voor het behoud van de bomen. Hij zegt dat hij zelf poolshoogte is gaan nemen op de locatie, om te kijken of de bomen ver genoeg van de middenstreep staan. De provincie geeft aan dat er geleiderails worden geplaatst indien mogelijk. Op plekken waar dat niet kan, zal ze de huidige situatie gedogen.

Heemkundekring Weerderheem beschouwt het behoud als een succesje. ,,We hebben hier met allerlei organisaties gezamenlijk in opgetrokken, ook met Natuurmonumenten en dorpsinitiatief Borkel en Schaft", zegt Wil Peels van Weerderheem. ,,Een vangrail is vanuit historisch perspectief misschien niet het meest gewenst, maar het is een goede middenweg."

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.