Volledig scherm
De uitbaters van de Wolderse Wever, vader en dochter Daris, zitten met een enorme kater nu een overnamekandidaat zich op het laatste moment heeft teruggetrokken. © DCI media

Einde aan dorpscafé de Wolderse Wever in Waalre

WAALRE - Dorpscafé de Wolderse Wever sluit op 1 maart voorgoed de deuren. Veel verenigingen in het dorp zullen op zoek moeten naar een andere locatie voor hun activiteiten.

Nog drie weken en dan gaan de deuren van café de Wolderse Wever op slot. Het contract van de huidige uitbaters - de familie Daris - loopt af en deze week werd bekend dat de beslissende handtekening van de beoogde opvolger niet is gezet. De sluiting is niet alleen een aderlating voor de dorpsgemeenschap maar ook voor de vele verenigingen - van muziekkapellen en spellenvereniging tot liederentafel en dartclub - die hun activiteiten in de Wever hielden.

Smartlappenkoor Efkes Schruwwe kwam sinds de oprichting (in 2007) om de week op de woensdagavond langs om te repeteren. ,,Echt zonde voor de gemeenschap”, vindt voorzitter Anja Karsmakers. ,,De Wever is een heel gezellig café met uitbaters zoals uitbaters moeten zijn: alles kon altijd geregeld worden aan de bar.”

Tot november betrekt Efkes Schruwwe café de Volmolen als nieuwe locatie. Karsmakers: ,,Als smartlappenkoor horen we in een kroeg thuis. Daarbij kennen we elkaar al van een terrasconcert dat we daar gegeven hebben. In de winterperiode is de Volmolen dicht, dus daar hebben we nog een oplossing voor nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.

Voor AWV De Keien betekent de sluiting dat ze na 20 jaar op zoek moet naar een nieuwe residentie. ,,De Wever was voor ons het verzamelpunt voor vertrek en na terugkomst bij veel van onze activiteiten”, vertelt voorzitter Tanja de Leeuw. ,,Daarnaast trainden we er met de dansgardes en hielden er kleine activiteiten. Het zal even lastig zijn, maar uit ervaring weet ik dat iedere verandering ook kansen biedt. En we hebben nog even tijd: met carnaval zitten we er nog, daarna is het bij onze vereniging toch even rustig. We gaan er een waardig dank je wel van maken!”

Het dartteam van de Wever wijkt voor de rest van de lopende competitie uit naar de voetbalkantine van RKVV Waalre. ,,We zagen het al min of meer aankomen”, verklaart William Konings. ,,We kwamen hier al 20 jaar elke veertien dagen voor onze thuiswedstrijden en om af en toe te oefenen. Dan bouw je toch een band op.”

Vrijdagavond 28 februari vanaf 19.00 uur neemt de Wever afscheid van haar gasten.