Volledig scherm
© VTM NIEUWS

Felle brand vlakbij munitiebedrijf in Belgische Pelt onder controle: brandweerman lichtgewond

updateDe zware brand bij het bedrijf Jezet Seating op het industrieterrein Nolimpark in Pelt is onder controle. Dat meldt de Belgische gemeente Pelt. Rond 8.15 uur brak er een zware brand uit, die met een grote rookontwikkeling gepaard ging. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Eén brandweerman raakte gewond. De rook trok naar de Nederlandse grens. Sinds 11.00 uur mogen omwonenden ramen en deuren weer openen.

De brandweer rukte massaal uit naar de Siberiëstraat, waar een hal vooral houtopslag in lichterlaaie stond. Het grootwatertransport Limburg was van kracht, waardoor verschillende brandweerkorpsen met bluswater ter plaatse gingen. In totaal werden ongeveer zestig manschappen van de brandweer ingezet.

Rond 10.00 uur hadden de spuitgasten het vuur al volledig onder controle. In de nabijheid van Jezet Seating ligt een bedrijf dat munitie opslaat. Aanvankelijk was er een mogelijkheid dat de brand zou overslaan, maar de spuitgasten konden dat bedrijf vrij snel vrijwaren. 

Ook de medische hulpdiensten en drones kwamen ter plaatse. Het getroffen bedrijf werd tijdig geëvacueerd. Er vielen geen slachtoffers bij de werknemers. Eén brandweerman raakte tijdens de bluswerken lichtgewond. De materiële schade is enorm. Circa 500 vierkante meter van de opslagplaats raakte verwoest. De kantoorruimte bleef gevrijwaard. 

BE-alert

De brand veroorzaakte een enorme rookpluim, die kilometers ver te zien was. De rookpluim trok richting noordwesten, in de richting van Lommel en de Nederlandse grens. Zowel de gemeente Pelt als de stad Lommel riepen hun inwoners uit voorzorg via BE-Alert - de Belgische tegenhanger van een NL-Alert - op om ramen en deuren te sluiten. De rookwolk kon immers giftige stoffen bevatten. Aan de Lommelse scholen werd gevraagd om hun leerlingen voorlopig binnen te houden. Sinds 11.00 uur is de waarschuwing niet langer van kracht.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Bij Jezet Seating worden telescopische tribunes en stoelen voor theaters, sportzalen en auditoria gemaakt.

Volledig scherm
De brand was van ver te zien. Onder meer in Lommel kon je niet naast de rookpluim kijken. © Joke Zoons
Volledig scherm
© BVDH