Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Fietsbeleidsplan in Valkenswaard: ‘Geen auto's op de Zeelberg’

VALKENSWAARD - De Zeelberg moet afgesloten worden voor autoverkeer, zo vindt de Fietsersbond in een reactie op het fietsbeleidsplan van de gemeente Valkenswaard. Daar staat ook in te lezen dat er bij de Malpie een deelfietssysteem moet komen. Het uitvoeringsplan ligt er eind dit jaar.

In het fietsbeleidsplan is veel aandacht voor verbeteringen van de bestaande fietsvoorzieningen. Veel fietspaden moeten vrijliggend worden gemaakt, zoals op de Brouwerijdreef en op een stukje Dommelseweg. Een vrijliggend fietspad langs de Brouwerijdreef in Dommelen is hard nodig vanwege het vele sluipverkeer, vooral vrachtwagens, zo vindt het college. Op het industrieterrein langs De Vest wordt het fietspad verbreed. En op het gehele stuk Vest-Zuidelijke Randweg krijgen de fietsers voorrang op de rotondes.

De Fietsersbond pleit er in zijn reactie op het nieuwe plan voor om langs alle 50 km-wegen gescheiden fietspaden aan te leggen en tegelijk de doorgaande fietspaden te voorzien van asfalt. Ook stipt de Fietsersbond enkele urgente zaken aan. Zo moet de Zeelberg afgesloten worden voor autoverkeer. De Fietsersbond noemt deze sluiproute ‘een racebaan’. Om dezelfde reden moet de Venbergseweg een fietsstraat worden.

Een nieuwe fietsverbinding heeft de Fietsersbond in gedachte voor de schoolgaande jeugd richting Heeze. Een tweezijdig fietspad, inclusief een nieuwe brug over de Tongelreep, van de Bosstraat naar De Oude Baan, het pad achter Valkenhorst tussen de Valkenswaard en Heeze.

Het college van B en W vindt ook dat voor een permanente bereikbaarheid van natuurgebied de Malpie dat daar een systeem met deelfietsen moet komen. Eind 2019 komt het college met een concreet uitvoeringsplan. 

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.