FIOD doet inval bij hoofdkantoor Oostappen Groep in Asten, ook grootschalige controles bij vakantieparken

VIDEOVALKENSWAARD/ASTEN - De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de politie hebben dinsdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de Oostappen Groep Vakantieparken in Asten. 

Ook bij vakantieparken in Valkenswaard en Ommel vonden dinsdag grootschalige controles plaats van politie en Belastingdienst, alsmede bij een vakantiepark in Kaatsheuvel en een park in Terneuzen. Alle vier de locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken.

De controles zouden zich onder meer richten op illegale bewoning en brandveiligheid. Aanleiding voor de onderzoeken zou lopend FIOD-onderzoek zijn.

Adriaan Ros, woordvoerder van de FIOD, wil desgevraagd geen nadere informatie geven over de controles, behalve dat in totaal acht locaties worden bezocht.

Tekst gaat verder onder foto.

De FIOD deed dinsdag een inval op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep in Asten
Volledig scherm
De FIOD deed dinsdag een inval op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep in Asten © Chiel Timmermans

Illegale huisvesting

Locaties waar wordt gecontroleerd zijn onder meer camping De Brugse Heide in Valkenswaard en vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Beide locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken. De Brugse Heide was eerder in het nieuws vanwege illegale bewoning door arbeidsmigranten

Op camping Prinsenmeer wonen eveneens arbeidsmigranten. De camping was de laatste tijd in het nieuws omdat de eigenaar, de Oostappen Groep, 500 arbeidsmigranten wilde huisvesten op de camping, terwijl de gemeente Asten vasthield aan een maximum van 384.

De twee andere parken waar controles plaatsvinden zijn camping Droomgaard in Kaatsheuvel en Marina Beach in Hoek, bij Terneuzen. Beide campings lagen al langer onder vuur vanwege het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. 

Kentekens

Volgens de FIOD gaat het om een zogeheten reguliere ANPR-controle. Dat staat voor Automatic NumberPlate Recognition. Daarbij worden kentekens van passerende voertuigen gescand en gekoppeld aan lijsten met kentekens waarmee iets aan de hand is. Er wordt gecontroleerd op diverse overtredingen, zoals openstaande boetes en schulden. Deze worden, indien mogelijk, geïnd. De controles duren naar verwachting de hele dag.

Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard.
Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand

Bij Prinsenmeer worden kentekens gescand bij de slagboom. Op het terrein lopen controleurs rond, die onder meer de parkbeheerder ondervragen.

Extra controle

Medewerkers van de Belastingdienst, die hun controles bij De Brugse Heide voor de middag hadden afgerond, voerden even later ook nog controles uit op de Maastrichterweg. Voertuigen werden automatisch op kentekens gescand en gecontroleerd op openstaande boetes en belastingschulden. Wie nog een vordering open had staan, werd door politie mee geleid naar het parkeerterreintje geleid tegenover café Zomerhof, vlak achter Stal Tops waar tot en met woensdag de internationale springruitertop aanwezig is voor een driedaags evenement.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard.
Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand

Bedrijven en woningen

Niet alleen vakantieparken worden gecontroleerd, ook bij een aantal bedrijven en woningen vinden controles plaats, zo laat FIOD-woordvoerder Ros weten. Welke dat zijn, daarover doet hij geen nadere mededelingen.

‘Grote actie’

Politie en Belastingdienst controleren samen met handhavers van gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal zijn zo’n tweehonderd controleurs op pad.

Ros spreek van ‘een grote actie’. Dat is ook de reden dat de FIOD de controles aankondigt: ,,Deze acties vallen sowieso op”, aldus Ros.

De FIOD geeft dinsdagmiddag of woensdagochtend meer informatie over de controles.

Oostappen Groep

Directeur Jos Mennen van de Oostappen Groep Vakantieparken reageerde vanaf zijn vakantieadres op vragen over de controles. Hij gaf aan niet te weten wat er aan de hand was. Eigenaar Peter Gillis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard.
Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand
Controle Prinsenmeer Ommel
Volledig scherm
Controle Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen
Controle Brugse Heide in Valkenswaard
Volledig scherm
Controle Brugse Heide in Valkenswaard © Bert Jansen
Controles Prinsenmeer Ommel
Volledig scherm
Controles Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen
Controle Prinsenmeer Ommel
Volledig scherm
Controle Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen
  1. Diaken Bas Leijtens zit geen duimen te draaien: ‘Ik moet weer wij worden’
    PREMIUM

    Diaken Bas Leijtens zit geen duimen te draaien: ‘Ik moet weer wij worden’

    WAALRE - De samenleving is grotendeels tot stilstand gekomen, maar diaken Bas Leijtens van de Willibrordparochie in Waalre en Valkenswaard zit bepaald geen duimen te draaien. ,,Het moet zichtbaar zijn dat de parochie gewoon doordraait”, legt Leijtens uit. ,,Maar dan zonder de fysieke aanwezigheid van de gelovigen. Iedere zondag zenden we de mis uit via Facebook. Ook de diensten in de Goede Week gaan door. De paasmis op zondag wordt zelfs op televisie uitgezonden.”