Volledig scherm
PREMIUM
© Ronald Otter

Fusie Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck kan een strijd zijn tussen hoofd en hart

ANALYSEEINDHOVEN - Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende kunnen beter samen opgaan in één grote supergemeente, vinden onderzoekers van Bureau Berenschot. Is dat een goed idee? 

Valkenswaard is ‘pielen’ in de werkplaats, samen actief knutselen, de inwoners zijn introvert en hebben een handelsmentaliteit. Of neem Heeze-Leende, dat bestaat uit twee gezichten: deels stads, deels boers. En de zes kernen van Cranendonck zijn eigenzinnig met een mentaliteit van ‘we doen het zelf’. Althans zo omschrijft Bureau Berenschot ruwweg het DNA van de drie gemeenten, die op het eerste gezicht slechts één ding gemeenschappelijk hebben: ze liggen allemaal aan de drukke snelweg A2.  

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.