Volledig scherm
De repetitie van Poco Loco gisteravond. © FotoMeulenhof

Geen nieuwe trompettist, dan einde Poco Loco in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Het Valkenswaards muziekgezelschap Poco Loco dreigt te verdwijnen. De nood aan trompettisten is zeer hoog.

Binnen een half jaar moet Poco Loco er drie trompettisten bij hebben om te voorkomen dat het muziekgezelschap volgend jaar gedwongen is te stoppen. Het 26-koppige orkest Poco Loco, gespecialiseerd in Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek, maakt al ruim anderhalf jaar tijdens uitvoeringen gebruik van invalkrachten. Tot nu toe is dat steeds aardig gelukt. Alle geboekte optredens, gemiddeld tien tot vijftien per jaar, zijn gewoon door kunnen gaan.

Secretaris Henny de Vocht noemt een toekomst met slechts één trompettist echter zorgelijk. ,,Het zijn niet enkel de optredens die steeds moeilijker te regelen zijn. Ook tijdens de wekelijkse repetities is het behelpen. Onze dirigent Stef Bazelmans neuriet die partij dan wel vaak mee. Maar dat is verre van ideaal. Op deze wijze kun je niet bouwen aan een hecht muziekgezelschap."

Begin dit jaar is afgesproken om het nog even aan te zien. ,,En als er niets verandert, dan is stoppen een serieuze optie. Hetgeen we eigenlijk niet willen. We hopen gewoon ons derde lustrum te kunnen vieren met voldoende bezetting."

Poco Loco bestaat bijna vijftien jaar en de klanken van tango, bolero, paso doble, rumba en samba klonken al die tijd overal in de regio: Park Hilaria en Wim van Doorne Muziekkiosk (Eindhoven), Carat Concerten (Helmond), Brabantse Dag (Heeze), Val Val Drie Valkenswaard en Eurocircuit. ,,Onze muziek vereist trompettisten. Het gemis is niet te compenseren."

Al vele maanden rekruteert Poco Loco zijn trompettisten uit regionale harmonieën zoals Echo der Kempen Bergeijk en UNA Valkenswaard. Een van hen is UNA-secretaris Rob Werson. Hij is trompettist bij UNA en de Striepersgatse Hofkapel. Verder is hij regelmatig solist bij onder meer de plaatselijke dodenherdenking en Allerzielenviering. De terugloop in blazers is naar zijn zeggen al enkele jaren gaande. ,,Mede daardoor heeft UNA sinds kort geen opstap- en leerlingenorkest meer. Alles is bij ons gericht op het werven van nieuwe leden."

Volgens Naud Reyners, directeur van het Valkenswaardse Centrum voor Muziek en Dans, is de terugloop herkenbaar. ,,Een instrument bespelen vergt structureel veel tijd. De HaFa-afdeling, speciaal voor de blaasinstrumenten, trekt alleen nog jeugd als je iets speciaals biedt. We krijgen enkel nog aanmeldingen van leerlingen die lid zijn van een harmonie of fanfare."

Op 13 november treedt Poco Loco op in Hotel De Postelhoef, Boscheind 73 in Luyksgestel. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.