Gemeenteraad Waalre enthousiast over cultuurbeleid kunst en cultuur, wel vragen over budget
WAALRE - De gemeente Waalre wil de komende twee jaar geld vrijmaken voor culturele activiteiten en het verbeteren van de samenwerking tussen culturele organisaties in Waalre. De gemeenteraad vergaderde gisteren over het plan.
In het afgelopen jaar vonden gesprekken plaats met inwoners en mensen die in de Waalrese cultuursector werken, inwoners. De provinciale culturele instelling Kunstloc leidde de gesprekken. Daaruit vloeide en plan, waarin een zogenoemde cultuuraanjager Waalrese cultuurorganisaties bij elkaar brengt en hen beter moet laten samenwerken. Daarnaast moet de toekomst van het Waalres Museum onderzocht worden en moet er geld komen voor buitenschoolse cultuuractiviteiten. Een plan waar de hele raad unaniem enthousiast over is, bleek in de vergadering.
‘100 jaar Waalre is geen doel, maar een middel’
,,Dit voelt echt als een overwinning”, zei D66-leider Floris Schoots. ,,We gaan echt geld investeren in kunst en cultuur. Er staan mooie dingen in het plan die een opstart kunnen zijn naar een nog mooier doel.” Janpeter Hazelaar (PvdA) sloot zich daarbij aan.
Maar wat moet die cultuuraanjager nou precies gaan doen, wilden de raadsleden weten van verantwoordelijk wethouder Liesbeth Sjouw. ,,Kijken met al de cultuurorganisaties en verenigingen, van de muziek en toneel tot aan het Waalres Erfgoed, hoe je elkaar kan versterken in het cultuuraanbod en daarbij samenwerken”, zei de wethouder. Een uitgewezen kans om dat te bereiken, zo staat in het plan, is de 100-jarige viering van Waalre van volgend jaar.
De aanjager moet de cultuurorganisaties en verenigingen uitdagen en ook echt in beweging brengen. Hij kan niet alles gaan doen.
Liesbeth Sjouw, wethouder sociale ontwikkeling in Waalre
Maar wordt de jubileumviering dan het doel op zich, vroegen raadsleden Beuger (GroenLinks), Van de Goor (CDA) en Claessen (AWB) zich af. ,,De viering staat in het plan omschreven als ‘ultiem doel’”, constateerde Claessen. ,,Nee, het is juist het middel”, verzekerde wethouder Sjouw. ,,Het is een mooie gelegenheid om in het proces naartoe te werken, maar niet het doel op zich.”
Kosten voor het plan zijn 40.000 euro voor de komende twee jaar (20.000 euro per jaar), bestemd voor de cultuuraanjager, structureel 50.000 euro voor buitenschoolse cultuureducatie voor kinderen en 5.000 euro voor het onderzoek naar het Waalres museum. De bedragen zijn niet gereserveerd in de begroting, dus moet de gemeenteraad kiezen: bezuinigen op een andere post, of de inkomsten verhogen door meer gemeentelijke belastingen te heffen.
‘Jaarlijks 20.000 euro voor cultuuraanjager is niet veel’
Veel partijen zetten vraagtekens bij de 20.000 euro per jaar voor de cultuuraanjager, die omgerekend neerkomt op vier uur werk per week. ,,Dat is niet veel", zei Joke Beuger (GL). ,,Wat ga je in die uren doen?” Ook Schoots (D66) en Hazelaar (PvdA) noemden de vier uur per week mager. ,,De aanjager moet veel gesprekken gaan voeren”, beargumenteerde Hazelaar. Jo Claessen (AWB) wil ervoor waken dat de cultuuraanjager geen verkapte organisator van de jubileumviering wordt.
Wethouder Sjouw erkende de 20.000 euro per jaar lastig te vinden. ,,We hebben hier flink over gediscussieerd binnen college”, zei ze. ,,De aanjager moet de cultuurorganisaties en verenigingen uitdagen en ook echt in beweging brengen. Hij kan niet alles gaan doen. Meer uren kunnen natuurlijk, maar dan lopen de kosten op.”
De gemeenteraad voert op 8 maart - de laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen - het politieke debat over de plannen voor het cultuurbeleid. Onderwerpen van discussie zijn het budget voor de cultuuraanjager en de buitenschoolse cultuureducatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.