Gerard Ras, die door iedereen Gerrit werd genoemd, was vele jaren een drijvende kracht achter het Valkenswaardse carnaval.
Volledig scherm
Gerard Ras, die door iedereen Gerrit werd genoemd, was vele jaren een drijvende kracht achter het Valkenswaardse carnaval. © Jurgen van Hoof

Gerard (Gerrit) Ras was een drijvende kracht achter Striepersgats carnaval

NECROLOGIEVALKENSWAARD - Iedereen noemde hem Gerrit Ras, maar eigenlijk heette hij Gerard. De Valkenswaardenaar was verweven met de carnavalswereld in het dorp. Ook dit jaar was hij nog van de partij tijdens het zottenfeest in zijn Striepersgat. Donderdag overleed hij in de leeftijd van 74 jaar. Hij was daarvoor al enige tijd ziek.

Opvallend genoeg was hij nooit prins carnaval in zijn leven. Hij was juist vaak de man die op de achtergrond bergen werk verzette. Hij verrichtte vele hand- en spandiensten en stond mede aan de wieg van het dansmarietjestoernooi en de minizittingen in de zorgcentra. Een fruitmandje wegbrengen naar een zieke? De carnavalspost rondbrengen? Dat was een kolfje naar zijn hand; hij was graag in de weer voor anderen.  

In 1997 werd Gerard Ras, alias Gerrit, geëerd met de carnavaleske eretitel ‘Parel van Valkeswirt’, vanwege het 33-jarig bestuurslidmaatschap van de toenmalige cv de Valkenvangers. Die onderscheiding is voor mensen met een lange staat van dienst binnen het Valkenswaardse carnaval. 

Anderhalf jaar geleden ontving hij tijdens de lokale Vorstenzitting ook nog de Striepersgatse Federatie-onderscheiding voor een halve eeuw betrokkenheid bij het plaatselijke carnaval. Als zeventiger vervulde hij als lid van de commissie Raad van Elf nog de dienende rol van ‘bierdrager’ en voorzag hij anderen regelmatig van een drankje. 

Ook de wielrennerij had zijn aandacht. Na een relatief korte periode als actief coureur bij TWC De Kempen, werd hij later bestuurslid bij die Valkenswaardse wielerclub. Hij bekleedde daar diverse functies, waaronder die van voorzitter. In 1980 werd hij benoemd tot erelid van TWC De Kempen. Daarnaast maakte hij zich op districtsniveau verdienstelijk voor de Nederlandse wielerbond KNWU. Ook hier liet hij zich van verschillende kanten zien: hij was actief als jurylid en liet zich ook als speaker horen in regionale koersen. 

De uitvaart vindt woensdag 17 juli om 14.00 uur plaats in het crematorium in Heeze, Somerenseweg 120.