Landgoed Gildebosch Waalre: enkele omwonenden zijn het niet met de toekomstplannen eens. (archieffoto)
Volledig scherm
Landgoed Gildebosch Waalre: enkele omwonenden zijn het niet met de toekomstplannen eens. (archieffoto) © Dave Hendriks

Gildebosch in Waalre: natuur of toch villa's?

WAALRE - Natuurliefhebbers hebben bij de gemeente Waalre een plan ingediend dat pleit voor natuurontwikkeling op de plek waar een landgoed is voorzien.

In plaats van villa's en een vijver ziet een groep natuurliefhebbers uit Waalre liever dat er een natuurgebied komt op de plek waar projectontwikkelaar Ronald Leenders Landgoed Gildebosch wil bouwen. Zij zijn desnoods bereid hier eigen financiële middelen voor aan te wenden. Vereniging GildeWoud maakt zich onder meer sterk voor de aanleg van wandelpaden, een herdenkingsbomenzone en een bijen- en bospoelenbiotoop. Ze zijn volop aan het flyeren en hebben al een eerste informatiebijeenkomst gehad met omwonenden. Die zijn positief.

Aan de zuidrand van Waalre-dorp, richting Valkenswaard, ligt een landbouwperceel van 10,5 hectare groot. De gemeente Waalre staat voor de keuze of zij de bestemming van dit terrein, dat momenteel nog eigendom is van Vereniging Natuurmonumenten, gaat wijzigen in 'landgoed'. In dat geval kunnen er villa's gebouwd worden op de lap grond.

Akker

De mensen van Het GildeWoud zien bebouwing als een aanslag op de kwetsbare natuur van het Waalrese bos en heeft een alternatief plan voor het akker- en bosgebied uitgewerkt. ,,Het is nog niet te laat", zegt Rob IJff, lid van de vereniging. Volgens hem heeft de gemeente aangegeven open te staan voor andere suggesties dan alleen voor de optie Landgoed. Het GildeWoud wil nieuwe natuur. ,,In samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeente Waalre willen we de ideeën verder uitwerken."

De gemeente heeft het uitgewerkte projectplan ontvangen en het college van burgemeester en wethouders neemt hier op 1 oktober een standpunt over in.

De vereniging is eventueel bereid om met behulp van crowdsourcing, eigen middelen en bedrijfssponsoring zelf de ruim 10 hectare grond voor 515.000 euro aan te kopen. De kwaliteit van het huidige bos is heel laag. ,,Wij willen de overwoekerende vogelkers eruit en, naast een grote variatie aan inheemse struiken, bijvoorbeeld tamme kastanjes en hazelaars aanplanten", vertelt Gertrude Arends. Daarnaast is, onder meer, een bospoelen- , insecten-, bijen- en vlinderbiotoop voorzien.

Het GildeWoud wordt aan de noord-, oost- en zuidzijde omringd door bossen die deel uitmaken van het Natuur Netwerk Brabant (NNB). Na de wijziging van het bestemmingsplan tot natuurgebied zal het GildeWoud deel uitmaken van dit NNB, waarmee ook de publieke openstelling en toegankelijkheid gegarandeerd is. Arends: ,,Het maatschappelijk belang van natuurbehoud is zó groot, hoe kun je hier nu tegen zijn?"