De ochtendzon over het Gat van Waalre.
Volledig scherm
De ochtendzon over het Gat van Waalre. © Lou Megens

Groen licht voor paviljoen bij Gat van Waalre

WAALRE - Fietsers, wandelaars en andere recreanten kunnen straks aan het Gat van Waalre terecht voor een hapje en een drankje in een nieuw te bouwen paviljoen. 

Ondanks bezwaarmakende bewoners van een naastgelegen appartementengebouw, ging de raad akkoord met het plan voor de kleine horecagelegenheid. De bezwaarmakers overwegen serieus naar de Raad van State te stappen om het huidige plan te stuiten.

Als alles meezit is het zogenoemde natuurbelevingscentrum Buiten volgend jaar klaar.

Voor een groot deel klonk in de raad dezelfde kritiek als twee weken geleden. Een paar raadsleden vroegen zich nog steeds af waarom het paviljoen in de meest recente plannen op 25 meter afstand van het appartementengebouw staat ingetekend. Eerder stond het een meter of dertig verderop. ZW14 en GroenLinks vroegen wethouder Kruip om die afstand minimaal vijftig meter te maken. Dat is onhaalbaar, zei Kruip. Hij legde uit dat de locatie is verplaatst omdat op de vorige geplande plek de grond te veel afloopt door de onderliggende afvalberg en er vanwege datzelfde afval niet voldoende diep gegraven kan worden. ,,Dit is een zeer zorgvuldig gekozen plek.” ZW14 en GroenLinks noemden die uitleg ‘ongeloofwaardig’ maar kregen geen steun van de andere raadsleden.

Bezwaarmakers zetten door

,,Larie”, noemde ook een bezwaarmakende bewoner van een naastgelegen appartement de toelichting. De gemeente zou best wat grond kunnen afgraven om de verderop gelegen plek geschikt te maken, meent hij. Wethouder Kruip sprak vrijdag met omwonenden. Hij wil binnenkort gaan kijken of er maatregelen getroffen kunnen worden om het paviljoen voor de omwonenden meer aan het zicht te onttrekken. De bezwaarmakers verwachten daar niet veel van en houden serieus rekening met een gang naar de Raad van State.

Kritiek

Toen de mogelijke komst van het paviljoen twee weken geleden werd besproken, was een deel van de raad bezorgd om het ondernemingsplan. Wat als de exploitant failliet gaat? Is dan de weg vrij voor veel grotere horeca met meer overlast tot gevolg? Joke Beuger (GroenLinks) was nog steeds bezorgd. ,,Het verdienmodel hapert.”

Exploitatieplan is niet aan de raad

D66'er Kees de Zeeuw vond dat de raad zich niet moet bemoeien met exploitatieplannen. ,,Dat vragen we ook niet als de AH wil uitbreiden. En een goed businessplan kan ook om zeep worden geholpen door een slechte ondernemer.” En mocht de huidige ondernemer failliet gaan, is de vrees dat er grotere horeca komt niet gegrond, meende De Zeeuw. ,,Dan moet er gewoon een nieuwe vergunning worden aangevraagd en die wordt weer getoetst.” Wethouder Kruip beaamde dat de gemeente zich niet bemoeit met de exploitatieplannen. ,,Het verdienmodel hoort niet thuis in het bestemmingsplan.”