Volledig scherm
© Thinkstock

Grondwater omgeving winkelcentrum de Voldijn in Waalre verontreinigd

AALST - Voorlopig kan er geen besluit worden genomen over het ambitieuze plan om van het verpieterde winkelcentrum de Voldijn in Aalst weer wat moois te maken.  Het grondwater in de omgeving is verontreinigd, zo bleek na peilingen van de provincie.  De gemeente laat onderzoeken hoe de vervuiling het best kan worden verwijderd. Daarna komt de ontwikkeling van het winkelcentrum weer ter sprake. 

Omwonenden hoeven geen maatregelen te nemen, omdat er geen risico is om met het vervuilde water in contact te komen. Ook is er voor de volksgezondheid geen gevaar. 

Het is onduidelijk hoe de stoffen (de vluchtige koolwaterstoffen VOCl) precies in het grondwater terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn ze afkomstig van de chemische wasserij die tot eind jaren tachtig in het huidige winkelcentrum was gevestigd. Toch is die verklaring onzeker: de gemeente sluit zelfs niet uit dat de gemeten concentraties niet afkomstig zijn van verontreiniging op locatie van De Voldijn. 

,,Eerst zal het onderzoek moeten worden verricht naar de aard en de omvang van de verontreiniging. Daarna kan pas worden bepaald hoe we de verontreiniging het best kunnen verwijderen‘’, zegt de gemeente in een reactie. 

Door de aangetroffen stoffen, gaat het waarschijnlijk langer duren voordat winkelcentrum De Voldijn verbouwd kan worden. Dinsdagavond zou de gemeenteraad het voorstel behandelen, maar door het nieuws over de verontreiniging werd dat uitgesteld. De gemeente heeft plannen om bovenop het winkelcentrum 35 tot 45 appartementen te bouwen.