Volledig scherm
Harmonie De Dommelecho brengt het ‘Friends-concert’ ‘Parels, Juwelen en Goud’ met Jolande Janssen (rechts) en Edwin Wolterink. © FotoMeulenhof

Harmonie De Dommelecho uit Valkenswaard presenteert ‘parels, juwelen en goud’

VALKENSWAARD - Het ‘Friends in MoNuments’-concert van De Dommelecho heeft als thema ‘Parels, Juwelen en Goud’. Niet alleen letterlijk de glitter en glamour. Ook het figuurlijke aspect krijgt inhoud. De première is op 22 november.  

Zowel Jolande Janssen als Edwin Wolterink kennen al vele jaren een vorm van samenwerking met de Dommelse harmonie De Dommelecho. Al verschillende keren werkten ze als vocalist mee om aan een concert van het Groot(s) Orkest een extra dimensie te geven. En elke keer opnieuw staan ze er versteld van dat de harmonie, door allerlei en steeds wisselende samenwerkingsverbanden, weer een bijzondere productie op de planken zet. 

Met het eigen harmonieorkest van bijna zestig muzikanten als basis en dat gecombineerd met onder meer een Valkenswaardse koor, een grote verscheidenheid aan gastmuzikanten en zangers/zangeressen, een speciaal combo en vele vrijwilligers achter de schermen.

Bewondering

Jolande Janssen steekt haar bewondering niet onder stoelen of banken: „We komen als complete groep maar twee keer bij elkaar en je merkt dat het klopt. Als niet-harmonielid is het heel bijzonder te ervaren hoe alles in elkaar schuift. En wat voor energie er vrijkomt op zo’n eerste gezamenlijke repetitie. Het enthousiasme spat ervan af! De mensen komen om lol te beleven aan muziek.”

En ook de nieuwe editie van ‘Friends in MoNuments’ maakt volgens Edwin Wolterink weer duidelijk dat de redelijk jeugdige Dommelecho avontuurlijk is ingesteld, en echt andere paden durft te bewandelen. „Het is met die club altijd feest. Of je nu in het theater staat of op een buitenpodium. Steeds verrassend en zeer gevarieerd. De Dommelecho gaat altijd voor het hoogste. In cultureel opzicht dwingt het steeds weer respect af. Die groep durft telkens opnieuw zijn nek uit te steken. Niks is het gezelschap te gek.”

Betrokkenheid

De twee gerenommeerde Valkenswaardse artiesten leveren individueel slechts een kleine bijdrage aan het welslagen van het concert. Ze zijn allebei, zoals ook diverse andere artiesten, voor enkele specifieke nummers gevraagd. „Maar we worden wel van alles op de hoogte gehouden. Alle stappen worden naar alle deelnemers gecommuniceerd. Met als gevolg een grote, wederzijdse betrokkenheid.” 

Zonder nader in te gaan op de inhoud van het concert en evenmin op hun eigen rol zijn Jolande Janssen en Edwin Wolterink overtuigd van een succesvol theaterstuk. Soms spectaculair en groots, dan weer klein en verstild. Een muzikaal feestje vol emotie. Wolterink: „Ik mag één van mijn favoriete nummers zingen. Iets klassieks. Dat ga ik, ondanks mijn verleden in een rockgroep, steeds mooier vinden.” Ook Jolande Janssen geeft geen details bloot. Ze zingt „iets bijzonders in ons eigen taaltje!”

 ‘Parels, Juwelen en Goud’ speelt zich af rond een Vlaamse uitgerangeerde levensliedartiest. Met muziek die letterlijk en figuurlijk steeds verwijst naar ‘parels, juwelen en goud.; niet enkel de materiële rijkdom.

‘Friends in MoNuments’ wordt uitgevoerd in De Hofnar op 21 (try-out), 22, 23 en 24 november.