Volledig scherm
Is er een einde gekomen aan de files op de kruising Willibrorduslaan/Wollenbergstraat in Waalre? © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Het is even schrikken op de ‘Traverse’ in Waalre

WAALRE - De verkeerslichten op de Waalrese kruising van de Willibrorduslaan met de Wollenbergstraat en Bergstraat - ook wel Traverse genoemd - zijn opnieuw afgesteld.

Het doorgaande verkeer vanuit Valkenswaard naar Veldhoven heeft daardoor langer groen. Dat levert ook een nieuwe situatie op voor het verkeer dat via Aalst naar Waalre wil en omgekeerd. Beide richtingen (oost en west) hebben nu gelijktijdig groen. Ondanks dat geplaatste borden aangeven dat de situatie is gewijzigd, werden veel verkeersdeelnemers de afgelopen dagen - onaangenaam - verrast door afslaand verkeer op de kruising. Geregeld moest er stevig op de rem worden getrapt. De gemeente heeft inmiddels toegezegd een extra bord te zullen plaatsen ten behoeve van de verkeersveiligheid.

30 procent

Doel van de nieuwe verkeerssituatie is dat het doorgaand verkeer op de Traverse in Waalre-Dorp met circa 30 procent afneemt. Maar iedereen woont in een andere straat en ervaart verkeersoverlast anders. Sommigen hebben veel baat bij de nieuwe afstelling van de stoplichten en vinden dit veel veiliger. Anderen zijn van mening dat die lichten helemaal mogen verdwijnen.

Feit is dat het ‘nieuwe’ verkeerslicht tijdelijk meer ruimte aan het doorgaande verkeer vanuit Valkenswaard naar Veldhoven biedt, zodat de behoefte om te sluipen in omliggende straten afneemt. Het verkeer wordt gedwongen de hoofdwegen te benutten. Hierbij geldt ook een verbod om rechtsaf te slaan vanaf de Onze Lieve Vrouwedijk naar de Hoogstraat en is er éénrichtingsverkeer in de Kerkstraat. Inrijden is alleen toegestaan vanuit de Hoogstraat. Ook geldt er éénrichtingsverkeer in de Jacob Ruisdaellaan. Inrijden mag alleen vanuit de Loonderweg. De komende tijd zullen verkeersregelaars en boa’s extra controleren. In het voorjaar van 2020 zullen de maatregelen na een evaluatie waarschijnlijk definitief worden.