Volledig scherm
PREMIUM
Huize De Pracht in Ekenrooi: de villa vervulde in de loop der tijd diverse functies. © Waalres Erfgoed

Het veranderde dorpshart: Toevluchtsoord De Pracht in Waalre

ZomerserieWAALRE - Nu is het recent gebouwde Beekdael een klein woonstraatje halverwege Ekenrooi, maar begin 19de eeuw was dit het centrum van het gelijknamige gehucht. Twaalf boerderijen stonden hier aan het drukke kruispunt van wegen naar Stratum, Geldrop, Heeze, Waalre en richting Luik.

Hier werd rond 1873 Huize De Pracht gebouwd, een herenhuis met negen kamers en een grote tuin met boomgaard, bloemen en een vijver, grenzend aan de Tongelreep. Na diverse eigenaren kwam het huis in 1934 in handen van Van Lotringen voor het bedrag van 6000 gulden. Zelf ging hij er niet wonen, maar hij verhuurde het aan de familie Van Grootel die het gebruikte als pension.

  1. Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerkvrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?
    PREMIUM

    Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerk­vrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?

    WAALRE - Mag je in Waalre knallen tijdens Oud & Nieuw? Als het aan burgemeester Jan Brenninkmeijer ligt, gaan inwoners daar de komende jaarwisseling zelf over. Hij stelt voor om te experimenteren met ‘vrijwillig vuurwerkvrije zones’. In dat model kunnen burgers zelf aangeven of er binnen een gebied geknald mag worden. Brenninkmeijer erkent dat het lastig wordt om zo’n regel te handhaven.