Volledig scherm
Een woning van Woningbelang aan de Valkenierstraat. © Geert Van Den Eijnden

Honderd jaar lang Woningbelang in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Een eeuw Woningbelang wordt beschreven door Joop van Appeldorn. Begin november verschijnt zijn geschiedschrijving. Het boekwerk omvat 100 pagina's met bijna 200 oude foto's.

Voor Joop van Appeldorn (77) heeft het beschrijven van honderd jaar Woningbelang een dubbele betekenis. Volkshuisvesting heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad. Bovendien ziet hij deze geschiedschrijving als een bekroning van zijn schrijversloopbaan.

,,Met acht boeken over uiteenlopende Valkenswaardse onderwerpen zoals de bloemencorso, het voortgezet onderwijs en Nieuwe Levenskracht sluit ik een intensieve periode af. Ik richt me op korte schrijfsels."

Met 'Woningbelang 100 jaar' wijst hij op de betekenis van de bouwvereniging op het wonen in Valkenswaard. Die vereniging is ontstaan tijdens de grote woningnood, begin vorige eeuw. De plaatselijke sigarenindustrie was op zijn top. De aantrekkingskracht van Valkenswaard op arbeiders was groot. ,,Mede daardoor werden toentertijd ruim 150 huizen bewoond door meerdere gezinnen" weet Van Appeldorn.

Sigaren

Het initiatief voor een woningbouwvereniging kwam dan ook uit de hoek van de sigarenindustrie, te weten De Roomsch Katholieke Werklieden Organisatie. De toenmalige directeur van Sigarenfabriek Jasneva, Hein Snellens, werd voorzitter. ,,Met een rooms-katholieke signatuur. Toenmalig kapelaan Van de Zanden opende dan ook op 3 november 1919 in Café Central de eerste vergadering met de groet 'Geloofd zij Jezus Christus'."

Treffend noemt Joop van Appeldorn de brede maatschappelijke vertegenwoordiging: sigarenmakers, de kassier van de Boerenleenbank, een onderwijsman, enkele vakbondsmannen en een agrarische vertegenwoordiger. ,,Maar ook de burgemeester en de pastoor schoven altijd aan."

De schrijver roemt de doortastendheid van voorzitter Snellens. ,,Bij de vraag over een vergoeding voor de bestuursleden klonk een duidelijk 'neen'. Snellens beperkte het tot drie sigaren en twee consumptiebonnen."

Van Appeldorn omschrijft Woningbelang als een actieve organisatie. Toch werden er tot aan de Tweede Wereldoorlog slechts 76 huizen gebouwd. Volgens de geschiedschrijver kwam dat mede door de crisis in de jaren dertig.

Omslag

Volledig scherm
De eerste voorzitter van Woningbelang Hein Snellens (l) met Johan Snellens. Beiden waren directeur van de sigarenfabriek Jasneva. © Geert Van Den Eijnden

Na de oorlog kwam de omslag. De bouwvereniging werd de uitvoerder van het landelijk wederopbouwbeleid. Al snel werden dan ook verschillende wijken uit de grond getrokken: Geenhoven, Wilhelminapark, Kerkakkers, 't Gegraaf. ,,En meestal verscheen er eerst een kerkgebouw", vertelt Van Appeldorn. Geleidelijk aan kwam de sociale huur op het bordje van Woningbelang.

De jaren 80 waren van belang omdat toen de huurdersparticipatie bij Woningbelang gestalte kreeg. Van Appeldorn was er in die tijd zelf nauw bij betrokken als voorzitter van de huurderscommissie. ,,De huurders gingen echt een rol spelen bij de ontwikkeling van hun wijk, hun huis. En uit gesprekken met hen hoor ik nog steeds alom tevredenheid. Dat blijkt overigens ook uit het jaarlijkse onderzoek van brancheorganisatie Aedes. Een beoordeling op dienstverlening, waarbij Woningbelang landelijk in de top staat. Als Valkenswaardenaar ben ik daar erg trots op.”

Na ruim een half jaar onderzoekswerk concludeert hij dat er voor Woningbelang nog altijd een belangrijke taak ligt. ,,Er is nog steeds woningnood. Alleen spreken we nu van woningtekort."