Volledig scherm
© Thinkstock

Hoogste percentage hoog opgeleiden woont in Waalre

In Waalre is het aantal hoog opgeleide mensen van de regio zuid-oost Brabant het grootst. Daar heeft 41,8 procent van de bevolking een hbo -of universiteitsdiploma, blijkt uit cijfers van het CBS. 

Nuenen, Gerwen en Nederwetten volgt met 37,8 procent. Voor Eindhoven is dat 37,6 procent van de bevolking. 

Ruim drie op de tien Nederlanders is hoogopgeleid, maar het aandeel hoogopgeleiden verschilt sterk per gemeente, Utrecht is de enige gemeente waar hoogopgeleiden in de meerderheid zijn. Het aandeel hoogopgeleiden is de afgelopen jaren licht gestegen van 28 procent in 2014 tot zo’n 31 procent vorig jaar. Alleen in de gemeente Utrecht heeft ruim de helft van de inwoners een hbo- of wo-diploma op zak.

In studentensteden met een universiteit of hogeschool ligt het aandeel hoogopgeleiden logischerwijs vaak hoger dan gemiddeld. Onderzoekers van het CBS en de Universiteit van Amsterdam concludeerden in 2017 dat veel Nederlandse jongvolwassenen eerst naar studentensteden trekken. Hierna gaan zij, voor zover ze daar al niet woonden, vaak door naar de Randstad.

Datzelfde zie je ook in en rondom Eindhoven gebeuren. Hoe verder naar het buitengebied, hoe minder hoogopgeleiden daar wonen. In Gemert-Bakel is 18,5 procent van de bevolking hoogopgeleid. 

  1. Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerkvrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?
    PREMIUM

    Plan Waalre: burgers zelf laten kiezen over vuurwerk­vrije zones, maar hoe kan je dat handhaven?

    WAALRE - Mag je in Waalre knallen tijdens Oud & Nieuw? Als het aan burgemeester Jan Brenninkmeijer ligt, gaan inwoners daar de komende jaarwisseling zelf over. Hij stelt voor om te experimenteren met ‘vrijwillig vuurwerkvrije zones’. In dat model kunnen burgers zelf aangeven of er binnen een gebied geknald mag worden. Brenninkmeijer erkent dat het lastig wordt om zo’n regel te handhaven.