Volledig scherm
Kerkakkers-voorzitter Wil Peels en bewoonster Ankie Slaats op de plek die een parkachtige uitstraling moet krijgen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In Valkenswaard kunnen bewoners appeltjes plukken in de openbare boomgaard

VALKENSWAARD - Bewoners aan de Le Sage ten Broekstraat in Valkenswaard kunnen in hun straat hun eigen fruit gaan plukken. De strook groen voor hun huis krijgt een totaal ander aanzien, met onder meer een openbare boomgaard.

De groenstrook langs de Le Sage ten Broekstraat maakt deel uit van de de groene wig die het centrum van Valkenswaard moet verbinden met het Dommeldal. Het gemeentelijk plan voor de parkstrook is twee jaar geleden bedacht en dit najaar wordt begonnen met de aanleg. Er komt een openbare boomgaard, met vier appelbomen, vijf perenbomen en drie pruimenbomen nabij de Minister Aalbersestraat en het geheel moet een parkachtige uitstraling krijgen.

Bomen

Middenin het groene gebied ligt een soort wadi die dienst doet als waterberging. Ook deze wadi wordt aangepakt en verbeterd. Verder krijgt de groenstrook een open karakter met nieuwe aanplant waarbij ook de bomen meer vrijgezet worden.

Bewoonster Ankie Slaats, straatcontactpersoon Kerkakkers, toont zich gelukkig met de plannen. Ze had echter gehoopt dat er iets meer gedaan zou worden aan de afscherming van het volkstuinencomplex van moestuinvereniging De Rijt. ,,Wij kijken vanuit onze huizen op de kassen, hokken en keten van de volkstuinen. Er waren plannen om dat aanzicht weg te werken met een groene wal, maar er staan nu alleen nog maar wat kale struiken."

Bij Kerkakkers-voorzitter Wil Peels is alle hoop op verbetering van het uizicht nog niet vervlogen. ,,Het is nog niet af."

Kijkend naar de nieuwe aanplant spreekt Peels de hoop uit dat er hoogstamfruitbomen komen. Deze oudere boomsoort past naar zijn idee in de historische omgeving. ,,Hier lag ooit het gehucht De Rijt. Waarschijnlijk het oudste stukje Valkenswaard", spreekt hij vanuit zijn heemkundeachtergrond. Hij hoopt ook dat het talud van de wadi een meer geleidelijk verloop krijgt. ,,Een natuurlijke uitstraling met verschillende soorten begroeiing."

Het nieuwe, open karakter van het gebied krijgt gestalte door wandelpaden. De wijkcommissie wil ook een officieel pad naar de bushalte aan de Tienendreef. Een heet hangijzer is voor Ankie Slaats de vervuiling door hondenpoep. ,,Behalve het plaatsen van borden moeten we daarvoor een beroep doen op de welwillendheid van de bewoners."